Un studiu vast confirmă eficacitatea primului vaccin împotriva cancerului uterin

Eficacitatea primului vaccin împotriva cancerului de col uterin, Gardasil, a fost confirmată printr-un vast studiu internaţional ale cărui rezultate arată că acesta oferă protecţie împotriva papilomavirusurilor responsabile de majoritatea tumorilor uterine, informează AFP.

1 afișare

Cancerul de col uterin se situează pe locul al doilea în topul cancerelorletale în rândul femeilor, cu 240.000 de decese pe an înregistrate în lume. Anual,la nivel mondial, sunt diagnosticate aproape 500.000 de noi cazuri.

La studiul efectuat asupravaccinului Gardasil, conceput de compania americană Merck şi lansat pe piaţă din 2006, au participat 12.000 de femei tinere, cu vârste cuprinse între 15 şi 26 de ani, neinfectate cu papilomavirusuri. Studiul a fost realizat în mai multe clinici din 13 ţări. Jumătate dintre aceste femei au fost vaccinate, iar celelalte participante la studiu au primit un placebo.

"Este vorba de primul vaccin conceput în mod special contra dezvoltării unui cancer. Acest studiu clinic a demonstrat că eficacitatea vaccinului este de 98% şi că medicamentul nu are efecte secundare severe", a spus Kevin Ault, profesor de ginecologie în Atlanta, SUA, care a participat la elaborarea acestui vaccin.

Gardasil permite dezvoltarea unei imunităţi contra a patru tipuri de papilomavirusuri umane (6, 11, 16şi 18), potrivit autorilor studiului publicat în ediţia de joi a New England Journal of Medicine.

Studiul a demonstrat că vaccinul este eficace în proporţie de aproape 100% contra tipurilor 16şi 18, responsabile de 70% dintre cancerele uterine. Gardasileste, de asemenea, eficaceîn proporţie de 90% împotriva tipurilor 6şi 11 care provoacă 90% dintre verucile anale şi genitale.

Deşi vaccinul a dat rezultate remarcabile, eficacitatea sa este limitată pentru că nu toate cancerele uterine sunt provocate de papilomavirusuri şi pentru că acesta trebuie administrat foarte devreme, la fetele tinere, începând cu vârsta de 9 ani, înainte ca acestea să se infecteze prin intermediul relaţiilor sexuale, spun autorii studiului.

Vaccinul poate preveni şi anumite cancere ale gurii. Un alt studiu publicat tot în New England Journal of Medicine arată că persoanele care au infecţii bucale cu papilomavirusuri prezintă de 32 de ori mai multe riscuri de a dezvolta un cancerorofaringian. Dacă în timpul vieţii aceste persoane au relaţii buco-genitale cu mai mult de şase parteneri, riscul creşte considerabil, a spus profesorul Maura Gillison de la facultatea de medicină Johns Hopkins, coordonator al studiului.

Studiul a mai indicat faptul că fumatul şi consumul de alcool nu cresc riscurile de instalare a unui cancer al gâtului la cei care au o infecţie în gură cu papilomarvirus. "Acest virus este cel care determină apariţia cancerului', a spus profesorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici