Ungureanu: Expresia lovitură de stat nu este tare, este ceea ce se întâmplă

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, vineri, la Cluj, că expresia "lovitură de stat" nu este o definiţie tare, ci este ceea ce se întâmplă în aceste momente în România, afirmând că este vorba despre "un puci parlamentar".

370 afișări
Imaginea articolului Ungureanu: Expresia lovitură de stat nu este tare, este ceea ce se întâmplă

Mihai Răzvan Ungureanu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Conform DEX, procesul politic de acum este o modalitate de a prelua prin forţă autoritatea într-un stat. Hitler în 1932 şi apoi în 1933 ajunge la putere pe seama unui defect al democraţiei, al unui vot în parlament. Nu prin atentat, nu prin omor a ajuns Hitler cancelar. Expresia lovitură de stat nu este tare, este ceea ce se întâmplă. Lovitura de stat dată de avocaţi, care cu o privire atentă au speculat imperfecţiunile Constituţiei, Constituţie care are fisuri şi faţă de care clasa politică românească, în ciuda eforturilor lui Băsescu de a o amenda, s-a opus îndârjit. Avem un puci parlamentar, ce a intrat aici în acest puci este corupţie în Parlament, forţarea incredibilă a Constituţiei, neglijarea cutumelor parlamentare, renunţarea la regulile de joc instalate prin practică sau legiferate", a declarat, într-o conferinţă de presă organizată pentru lansarea Iniţiativei Civice de Centru Dreapta (ICCD), Mihai Răzvan Ungureanu.

El a afirmat că în câteva zile instituţii ca Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională "sunt coborâte în derizoriu, sunt amputate competenţe, puterea reacţionează cu ordonanţe de urgenţă la ordonanţe de urgenţă care să atace Constituţia".

"Vorbim de un alt joc unde nu primează interesul cetăţenilor români, este o însăilare de interese personale, interese mafiote, putem vorbi de această situaţie în cuvinte clare. Pentru că dacă în acest fel încep lucrurile, se termină prost", a spus Ungureanu.

Despre ICCD, Ungureanu a afirmat că nu va "reproduce PDL" în alte forme.

"Prin ICCD nu reproducem PDL în alte forme, aici vin şi oameni din alte partide şi din afara partidelor, din PNL avem oameni şi nu sunt probleme de ordin etic. Majoritatea tăcută a celor care cred în principiile dreptei nu este reprezentată de nucleul dur al PDL, acesta nu reprezintă majoritatea tăcută complet, ci o parte a electoratului românesc. Ştim că electoratul românesc este în mare măsură nereprezentat politic în politica românească şi este ostaticul bunului simţ şi îşi închide revolta în propria casă. Noi vrem să pună în 29 ştampila pe «Nu», apoi în toamnă să zică «aţi greşit destul, aveţi şansa să vă reformaţi». Clasa politică nu se poate reforma dinăuntru, politici de resurse umane, feţe noi sunt prea puţine. În Guvernul de acum avem miniştri care au sfidat naţiunea, fiind complet indiferenţi la acuzele ANI privind integritatea sau conflictul de interese. În loc să propună figuri noi, politica propune oameni politici reciclaţi", a afirmat Ugureanu.

Totodată, fostul prim-ministru a spus că nu a discutat cu Traian Băsescu despre o posibilă candidatură a sa la preşedinţia României.

"Nu am povestit cu Băsescu despre candidatura mea. Vrem să participăm la a strânge conştiinţe cetăţeneşti pentru rezolvarea votului de la referendum. Ceea ce ne interesează este validarea reprezentării, apărarea statului de drept. Nu acesta este subiectul în acest moment. Mă gândesc cu groază la scenariul în care România devine captivă într-o derivă democratică, se întoarce pe dos destinul european al României. Este un subiect de reflecţie foarte serioasă, trebuie să solicităm simpatizanţilor să voteze «Nu» la referendum", a adăugat Ungureanu.

ICCD va organiza, vineri după-amiază, la Cluj-Napoca, o întâlnire cu simpatizanţii şi un miting prin centrul municipiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici