Ungureanu: Voi susţine iniţiativa PDL de a depune moţiune de cenzură

Preşedintele FC, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, luni, că va susţine iniţiativa PDL de depunere a unei moţiuni de cenzură, dar a criticat PDL pentru că "s-a codit" atunci când el a propus un asemenea demers.

165 afișări
Imaginea articolului Ungureanu: Voi susţine iniţiativa PDL de a depune moţiune de cenzură

Mihai Răzvan Ungureanu (Imagine: Marius Dumbrăveanu / Mediafax Foto)

"Evident că voi susţine depunerea unei moţiuni de cenzură. Îmi pare rău că abia acum PDL înţelege rostul unei moţiuni de cenzură, eu am propus una mai de mult şi PDL s-a codit atunci şi s-a pierdut în felul acesta o primă ocazie. Sper să valorificăm această nouă ocazie", a precizat Mihai Răzvan Ungureanu.

El a arătat că proiectul de lege privind descentralizarea pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament "demonstrează că proietul de regionalizare a lui Dragnea e un eşec şi transformă baronii locali, preşedinţii de consilii judeţene, în viceregi".

"Victor Ponta vinde ţara şi interesele strategice ale României baronilor locali, în încercarea disperată de a-i ţine aproape şi de a produce bani negri pentru campaniile electorale de anul viitor", a apreciat Ungureanu.

El a mai spus că proiectul de lege privind descentralizarea "nu are absolut nicio expunere bugetară", arătând că fondurile care ar trebui prevăzute pentru descentralizare nu există în proiectul bugetului de stat pe anul 2014.

"Ceea ce înseamă că nu vor exista bani pentru cheltuielile de personal în momentul în care o instituţie deconcentrată trece din subordinea ministerului în subordinea Consiliului Judeţean. Practic, toate deconcentratele, începând cu Direcţiile Judeţene de Sănătate, de Cultură, Cadastru, nu vor putea funcţiona pentru cel puţin trei luni. Statul intră într-un haos înfiorător", a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Liderul FC a menţionat că proiectul de lege privind descentralizarea "este în totală contradicţie" cu principiile, regulile şi cadrul instituţional prevăzute de Legea cadru a descentralizării 125/2006.

PDL nu va depune amendamente pe proiectul de lege privind descentralizarea, ci va încerca să iniţieze o moţiune de cenzură şi va solicita colaborarea UDMR, PPDD, "chiar şi a PNL", a declarat, luni, după şedinţa BPN al PDL, purtătorul de cuvânt al partidului, Adriana Săftoiu.

Înainte de şedinţa BPN al PDL, Vasile Blaga anunţase că va depune amendamente la proiectul legii descentralizării şi va ataca la Curtea Constituţională acest act normativ.

Birourile Permanente ale Parlamentului au decis, vineri, că grupurile parlamentare pot depune amendamente la Legea descentralizării până luni ora 15.00 , iar şedinţa de plen pentru procedura asumării răspunderii Guvernului va avea loc marţi.

Conform Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată, în şedinţă comună, prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici