Unii "penali" dispar de pe listele PSD şi PNL. Şova, Vâlcov de la PSD, dar şi Ioan Oltean de la PNL nu vor mai candida

Organizaţiile judeţene ale PNL şi PSD din Bistriţa au stabilit lista finală a candidaţilor pentru alegerile din 11 decembrie, liberalii păstrând doar un parlamentar din cei patru pe care îi au, în timp ce social-democraţii merg pe mâna actualilor aleşi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1288 afișări
Imaginea articolului Unii "penali" dispar de pe listele PSD şi PNL. Şova, Vâlcov de la PSD, dar şi Ioan Oltean de la PNL nu vor mai candida

Rând pe rând "penalii" încep să dispară de pe listele PSD şi PNL. Şova, Vâlcov de la PSD, dar şi Ioan Oltean de la PNL nu vor mai candida

Trei dintre actualii parlamentari în frunte cu deputatul Ioan Oltean, fostul preşedinte al organizaţiei judeţene a PNL, au decis să nu mai candideze pentru un nou mandat.

Ioan Oltean renunţă la Parlament după şase mandate, fiind cercetat penal în mai multe dosare de corupţie de DNA însă colegii săi, deputatul Stelian Dolha, fost copreşedinte al PNL şi senatorul Cristian Florian renunţă după doar un singur mandat.

Singurul care vrea să se reîntoarcă la Bucureşti este senatorul Dorin Dobra care ocupă locul 2 pe lista PNL pentru Senat.

Liberalii speră să obţină după alegerile din 11 decembrie două locuri în Camera Deputaţilor şi unul în Senat.

Liberalii bistriţeni au decis ca în lupta pentru Camera Deputaţilor să intre tânărul om de afaceri Robert Ionatan Sighiartău care, la 27 de ani, conduce una dintre cele mai mari companii din Bistriţa-Năsăud, Doris Gabriela Moldovan – ambii protejaţii fostului lider PNL Ioan Oltean, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pe locul trei se află profesorul Vasile Marc, iar poziţia a patra este ocupată de primarul comunei Spermezeu, Sorin Hognogi.

La Senat lista este deschisă de Ioan Turc, un liberal mai vechi care s-a reîntors în politică după opt ani de pauză, iar actualul senator Dorin Dobra ocupă poziţia a doua.

Social-democraţii din Bistriţa-Năsăud au definitavat recent lista pentru Parlamentare, pe ea regăsindu-se pe locuri eligibile toţi actualii parlamentari.

Astfel, la Camera Deputaţilor lista este deschisă de Adriana Doina Pană, actual deputat şi fost ministru al Mediului, urmată de deputatul Vasile Daniel Suciu şi de actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Alexandru Pugna.

La alegerile trecute Pugna a candidat împotriva lui Ioan Oltean pe colegiul 3 şi, deşi a obţinut mai multe voturi decât Oltean, a pierdut locul în Parlament la redistribuire.

Lista pentru Senat este deschisă de actualul senator PSD Ioan Deneş, urmat de Ioan Claudiu Grigore, un inspector de asigurări.

Social democraţii sper să obţină 3 locuri în Camera Deputaţilor şi unul în Senat.

Şi liderii locali ai ALDE şi PMP au anunţat listele pentru parlamentare. Lista ALDE este deschisă de fostul prefect de Bistriţa-Năsăud, actual vicepreşedinte al CJ, Ioan Ţintean, urmat de doi dintre primarii din judeţ care au câştigat alegerile cu peste 80%, Ioan Moniţa (Romuli) şi Traian Simionca (Livezile).

La Senat, pe primul loc se află coregraful Ioan Simionca, urmat de omul de afaceri Dorel Oltean.

Lista PMP pentru Camera Deputaţilor este deschisă de liderul organizaţiei judeţene, Ionuţ Simionca, urmat de Diana Orşan, vicepreşedinte al PMP Bistriţa. La Senat primul pe listă este Ioan Caius Cârcu, secretarul general al PMP BN.

Bistriţa: PNL schimbă garda, doar un parlamentar vechi pe liste; PSD mizează pe actualii aleşi

Organizaţiile judeţene ale celor două mari partide din Olt şi-au stabilit candidaţii pentru alegerile din 11 decembrie, PSD venind cu nume noi, pe lângă actualii aleşi, în timp ce, la PNL, lista propusă de filială a fost modificată în cadrul BPN-ului de joi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Lista candidaţilor PNL pentru alegerile din 11 decembrie a provocat un mare scandal, în interiorul organizaţiei judeţene. Potrivit surselor MEDIAFAX, lista propusă de conducerea PNL Olt a fost respinsă şi modificată, joi, în cadrul Biroului Permanent Naţional al partidului.

Iniţial, liberalii olteni au propus următorii candidaţi: preşedintele organizaţiei, deputatul Gigel Ştirbu, urmat de primarii din Balş şi Studina, Mădălin Teodosescu şi Marian Vasile, pentru Camera Deputaţilor, iar la Senat – Ion Moisescu, preşedintele PNL Scorniceşti, Siminica Mirea, fostul preşedinte al PDL, şi Andrei Iordache, preşedintele PNL Slatina.

Potrivit rezultatelor obţinute de PNL, la localele din vară, eligibile sunt considerate doar două locuri de deputaţi şi unul de senator. Astfel, forurile centrale ale partidului au decis modificarea listei prin promovarea Siminicăi Mirea pe locul eligibil de senator.

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că decizia l-a nemulţumit pe liderul PNL Olt, fostul ministru al Culturii Gigel Ştirbu şi vicepreşedinte al liberalilor, care chiar a votat împotriva acestei liste. Vrând neapărat să un loc de parlamentar, Ion Moisescu a fost trecut pe locul doi, la Camera Deputaţilor.

PSD Olt a anunţat, oficial, în această săptămână, lista candidaţilor pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, după validarea în Biroul Politic Judeţean. Dacă majoritatea actualilor parlamentari de Olt se regăsesc pe listă, social-democraţii olteni nu i-au mai inclus pe parlamentarii cu probleme.

Primul care nu se mai regăseşte pe listă este senatorul Dan Şova, ales în 2012, într-un colegiu din judeţul Olt. Acesta este trimis în judecată în două dosare penale.

Chiar dacă a avut doar calitatea de martor-denunţător, în unul dintre dosarele fostului senator de Olt şi ministru al Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, nici deputatul Daniel Bărbulescu nu se mai regăseşte pe lista pentru candidaţi propusă de social-democraţii olteni. De altfel, nici Vâlcov nu va mai candida, după ce a şi demisionat din Senat, fiind reţinut şi arestat preventiv, dar şi trimis în judecată, în mai multe dosare de corupţie.

La Camera Deputaţilor, primul candidat este actualul preşedinte, deputatul Florin Iordache, urmat de parlamentarii Dan Ciocan şi Alexandru Stănescu, de administratorul public al judeţului, Marius Iancu, de inspectorul şcolar general al ISJ Olt, Felicia Man, de directorul Loctrans SA, Cătălin Grecu, de consilierul judeţean Dragoş Drăghicescu şi de preşedintele TSD Slatina, Florin Dumitrescu.

Lista pentru Senat este deschisă de Paul Stănescu, urmat de medicul Renică Diaconescu, şefa OFSD Slatina, Cornelia Sulger, medicul veterinar Ion Bozgă şi directorul Spitalului de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci, medicul Sorin Brătoi.

Paul Stănescu, preşedintele PSD Olt, a precizat că urmează ca listele cu propuneri pentru candidaţi să fie validate, în perioada imediat următoare, în Comitetul Executiv Naţional al PSD.

"Sunt propunerile noastre pentru Parlamentul României, sperăm să şi fie validate în Comitetul Executiv Naţional, care cred că va avea loc în maximum o săptămână”, a mai precizat preşedintele PSD Olt.

Social-democraţii olteni consideră drept eligibile patru locuri de deputaţi şi două de senatori.

Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni (ALDE) - filiala Olt şi-a stabilit candidaţii pentru scrutinul din 11 decembrie, printre cei propuşi numărându-se senatorii Mihai Niţă şi Teiu Păunescu, vicepreşedintele CJ, Ioan Ciugulea sau fostul viceprimar al Slatinei, Cristian Bircea.

Astfel, lista pentru Camera Deputaţilor va fi deschisă de preşedintele organizaţiei, senatorul Mihai Niţă, urmat de Alexandru Popistaş, consilierul local Radu Ioniţă, Gheorghe Udrescu, fostul prefect de Olt Octavian Popescu, vicepreşedintele CJ Olt, Ioan Ciugulea şi consilierul judeţean Gherghina Ioniţă.

Pentru Senat, candidaţii sunt Teiu Păunescu, consilierul local Cristian Bircea şi Marin Smarandache.

La alegerile locale din 5 iunie, primul scrutin în care a participat partidul înfiinţat de Călin Popescu Tăriceanu, ALDE Olt a reuşit să obţină 9,09%, impunând trei consilieri în legislativul judeţean şi tot atâţia în CL Slatina. La CJ Olt, ALDE a reuşit să obţină şi un post de vicepreşedinte, datorită alianţei post-electorale cu PSD, care obţinut majoritate absolută în legislativul judeţean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici