UPDATE: Băsescu: Mi se pare mult baremul de 30 de ore pe săptămână pentru elevi

(Adaugă elemente de background în ultimele trei paragrafe ale ştirii)

10 afișări

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat, sâmbătă, la Buşteni, că i se pare "mult" baremul de 30 de ore pe săptămână pentru un elev şi a propus ca, în condiţiile existenţei a şase ore de şcoală zilnic, "una-două ore să fie ore asistate, în timpul cărora copilul să îşi facă temele".

"Mi se pare mult baremul de 30 de ore pe săptămână. În cadrul celor şase ore pe zi, putem discuta despre una-două ore asistate, adică în acest timp copilul să îşi facă lecţiile asistat. Din păcate, profesorii şi cei de la inspectoratele şcolare stabilesc baremul de ore săptămânale, însă trebuie întrebaţi medicii câte ore poate sta un copil în banca aceea", a declarat, sâmbătă, la reunirea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene şi locale, de la Buşteni, având ca temă principală descentralizarea administraţiei locale.

Şeful statului a adăugat, în acest context, că va cere "foarte repede" Ministerului Sănătăţii un punct de vedere despre acest lucru.

"Când am spus că ghiozdanul acela al unui copil cu osatură firavă este prea greu, a râs toată lumea, dar asta chiar este o problemă reală. Trebuie întrebaţi medicii despre asta", a afirmat Băsescu.

Băsescu a mai spus că asistarea copilului timp de două ore zilnic pentru a-şi face temele ar fi posibilă în măsura în care respectiva şcoală nu are două cicluri de învăţământ pe zi.

În acelaşi context, Băsescu a spus că, în prezent, există un mare semn de întrebare în dezbaterea publică în legătură cu orele de sport.

"Dragii mei, a nu face sport înseamnă a scoate generaţii schilodite", le-a spus Băsescu participanţilor la reuniunea de la Buşteni.

Băsescu s-a referit, de asemenea, la procentul de 30 la sută de ore opţionale, despre care a spus că ar trebui să reflecte interesul comunităţii şi specificul local, şi nu structura cadrelor didactice, aşa cum se întâmplă în prezent.

Şeful statului s-a referit şi la problema spitalelor, reluând ideea potrivit căreia în spitalele româneşti, spre deosebire de cele din Europa, nu există proceduri. Băsescu a spus că reprezentanţii consiliilor judeţene vor trebui să reuşească să specializeze oameni în management sanitar, în perspectiva trecerii spitalelor în subordinea administraţiilor locale.

Traian Băsescu a mai spus că actualul sistem de salarizare îi obligă pe medici să stea cu mâna întinsă la pacient, şeful statului avertizând că, dacă nu se va vedea un salt calitativ în educaţie şi în funcţionarea spitalelor, descentralizarea va fi un eşec şi vor exista voci care vor critica acest demers.

În concluzie, Băsescu le-a spus reprezentanţilor autorităţilor locale că ar trebui să se pregătească pentru a prelua şcoli, spitale şi direcţii agricole, şeful statului adăugând că direcţiile agricole ar trebui să se ocupe de consilierea fermierilor.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, sâmbătă, în jurul orei 11.00, la Buşteni, în judeţul Prahova, unde participă la reuniunea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene şi locale, fiind întâmpinat de campionul mondial Lucian Bute cu pâine şi sare.

Întâlnirea de la Buşteni este organizată de Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), condusă de social-democratul Liviu Dragnea, tema principală a reuniunii fiind un plan de descentralizare a administraţiei locale.

Secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Adriana Pană, a anunţat recent că Ministerul Educaţiei reduce programul elevilor de liceu la maximum 30 de ore pe săptămână, conform noilor planuri cadru pentru anul şcolar 2009-2010, această măsură neafectând numărul posturilor din învăţământ, în schimb, cele mai afectate fiind orele de sport şi a doua limbă modernă.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, la Cluj, referindu-se la greva japoneză declanşată de Uniunea Liceenilor Maghiari, împotriva reducerii orelor de educaţie fizică, dirigenţie şi limbi străine, că acţiunea este fără obiect, în condiţiile în care modificările din planul-cadru ajută educaţia fizică.

"Greva japoneză este absolut fără obiect, întrucât în modificările actuale din planurile cadru, educaţia fizică şi sportul au minim trei ore şi maxim cinci. Deci niciodată nu au fost atât de bine reprezentate", a afirmat ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici