USR atacă la CCR numirile făcute de PSD şi PNL în conducerea ANCOM

USR a depus o sesizare la CCR cu privire la hotărârea Parlamentului prin care PSD şi PNL au instalat în conducerea ANCOM, „instituţie cheie pentru piaţa de comunicaţii, doi oameni de partid, fără nicio pregătire profesională în domeniu”.

507 afișări
Imaginea articolului USR atacă la CCR numirile făcute de PSD şi PNL în conducerea ANCOM

Sesizarea USR vizează Hotărârea Parlamentului nr. 33/2023 prin care PSD şi PNL i-au numit în funcţia de vicepreşedinte al ANCOM pe Vlad Bontea şi Pavel Popescu.

„Cei doi - primul fost deputat PSD şi şef al PSD Strehaia, al doilea până mai ieri deputat PNL - îl vor seconda din posturile primite de la partid pe Valeriu Zgonea, un alt politruc recompensat cu funcţie şi salariu de peste 9.000 de euro pe lună”, potrivit unui comunicat.

„Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii trebuie eliberată de troica habarniştilor. Este pentru prima oară în istoria ANCOM când niciunul dintre cei trei din conducere nu are nicio expertiză în domeniu. I-am audiat pe toţi trei in comisie: un absolvent de căi ferate la seral, un coordonator de agenţi de pază, absolvent la Bioterra, şi unul care nu şi-a terminat facultatea la vremea ei. Aceştia compun incompetenta treime pe care majoritatea PSD-PNL din Parlament a pus-o şefă la ANCOM peste o armată de ingineri electronişti şi automatişti, oameni cu ani grei de şcoală în spate”, declară deputatul USR Radu Miruţă, membru în Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

USR transmite că „ANCOM este printre puţinele instituţii ale statului cu un rol extrem de tehnic, căreia coaliţia PSD-PNL i-a dat ultima lovitură, cu încălcarea legislaţiei în vigoare”, iar OUG 22/2009 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii prevede la art. 11 alin. (3) că preşedintele şi vicepreşedinţii ANCOM trebuie să aibă o experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul comunicaţiilor sau în domeniul juridic ori economic în general, or, criteriul pregătirii profesionale a fost ignorat cu desăvârşire de majoritatea PSD-PNL, atât în comisii, cât şi în plenul reunit, fiind numiţi doi impostori în locul unor profesionişti neafiliaţi politic.

„Ignorarea condiţiilor legale pentru numirea în conducerea ANCOM reprezintă o încălcare a prevederilor constituţionale care stabilesc că <în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie>. În sesizarea USR se arată şi că numirea celor doi s-a făcut cu încălcarea prevederilor Directivei europene 2018/1972 de instituire a Codului european al comunicaţiilor electronice, potrivit cărora conducerea unei autorităţi naţionale de reglementare trebuie să fie numită <din rândul unor persoane cu autoritate şi experienţă profesională recunoscute, pe bază de merit, competenţe, cunoştinţe şi experienţă şi în urma unei proceduri de selecţie deschise şi transparente>, se arată în finalul comunicatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
usr,
ancom,
ccr,
psd,
pnl

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici