USR: Desfiinţarea transportului public între localităţi pune în pericol dreptul la viaţă

Senatorii USR au votat pentru respingerea OUG care scoate transportul public judeţean din sfera serviciilor publice. Partidul transmite într-un comunicat de presă că prin desfiinţarea arbitrară a transportului public de persoane între localităţi se pune în pericol dreptul la viaţă.

173 afișări
Imaginea articolului USR: Desfiinţarea transportului public între localităţi pune în pericol dreptul la viaţă

USR: Desfiinţarea transportului public între localităţi pune în pericol dreptul la viaţă

„ Senatorii USR au votat pentru respingerea OUG 51/2019, care scoate transportul public judeţean din sfera serviciilor publice, considerând că prin desfiinţarea arbitrară a serviciului public de transport de persoane între localităţi, la nivel judeţean, se pun în pericol dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică (art. 22 din Constituţie) şi protecţia copiilor şi tinerilor (art.49) şi se încalcă principiile concurenţiale”, transmite USR într-un comunicat de presă.

Senatoarea USR Florina Presadă susţine că PSD nu a învăţat nimic din cazul din Caracal.

„Această ordonanţă de urgenţă este expresia unui cinism fără margini care este transformat de PSD în politică de stat. Anul trecut am adoptat legea 328/2018 despre care acelaşi Guvern ne spunea că pune legislaţia românească în acord cu legislaţia europeană. Acum Guvernul revine şi ne spune exact pe dos, că transportul judeţean nu poate fi serviciu public şi că nu a fost niciodată. Guvernul minte! Am avut transport public judeţean şi înainte de legea 328/2018. Guvernul şi-a făcut, însă, un calcul simplu: avem bani de pensii speciale pentru preşedinţii de consilii judeţene şi primari, dar nu avem bani pentru transportul în siguranţă al cetăţenilor. Am avut cazul Caracal, dar PSD nu a învăţat nimic din aceasta”, afirmă senatoarea USR Florina Presadă în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

Senatul a aprobat în şedinţa de luni OUG privind transportul de persoane, prin care este stabilită atribuţia Consiliilor Judeţene de a corela programul de transport al persoanelor cu orarul de funcţionare al unităţilor de învăţământ.

Senatul a adoptat, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transporturilor de persoane.

O nouă prevedere a fost adăugată de Comisia pentru transporturi şi infrastructură prin care Consiliile Judeţene au o nouă atribuţie privind transportul rutier judeţean de persoane: "corelează programul judeţean de transport cu orarul de funcţionare al unităţilor de învăţământ, iar în situaţia în care nu se poate realiza aceasta, consiliile judeţene şi consiliile locale sunt obligate să asigure transportul elevilor prin curse regulate speciale".

De asemenea, senatorii au eliminat atribuţia consiliilor judeţene prin care aprobă tarifele propuse de firmele de transport de persoane.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului elimină transportul rutier judeţean de călători din sfera serviciilor publice. Astfel, acest tip de transport se desfăşoară în regim comercial.

Camera Deputaţilor e Cameră decizională în acest context.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici