USR: Guvernul PSD-PNL blochează dotarea Poliţiei Locale cu bodycam-uri

Guvernul PSD-PNL a dat un punct de vedere negativ pentru iniţiativa USR care permite dotarea poliţiştilor locali cu bodycam-uri. „Este inexplicabil acest punct de vedere pentru o iniţiativă care protejează atât cetăţenii, cât şi poliţiştii locali”, transmite USR.

747 afișări
Imaginea articolului USR: Guvernul PSD-PNL blochează dotarea Poliţiei Locale cu bodycam-uri

USR: Guvernul PSD-PNL blochează dotarea Poliţiei Locale cu bodycam-uri

Importanţa bodycam-urilor purtate de poliţişti a fost din nou demonstrată în cazul accidentului din 2 Mai, imaginile de pe bodycam-ul poliţistului care l-a oprit şi testat pe autorul accidentului fiind singurele imagini-probă în care poate fi constatat comportamentul acestuia, transmite USR.

„Prin introducerea bodycam-urilor în cazul Poliţiei Locale, cetăţenii ar fi protejaţi împotriva eventualelor abuzuri din partea poliţiştilor locali, dar şi aceştia ar fi protejaţi de violenţe, agresiuni şi mărturii false. De asemenea, s-ar putea evalua clar câţi poliţişti locali sunt în patrulare pe străzi şi câţi stau ascunşi prin birouri, angajaţi pe pile politice şi plătiţi din bugetele locale pe muncă fictivă”, spune deputatul USR Bogdan Rodeanu, iniţiatorul legii USR pentru dotarea poliţiştilor locali cu bodycam-uri.

Potrivit acestuia, Guvernul PSD-PNL invocă „argumente false pentru a justifica respingerea legii USR”.

„Guvernul susţine, în mod eronat că normele UE pentru protecţia datelor personale nu le-ar permite poliţiştilor locali să filmeze. Toţi poliţiştii şi forţele de ordine din toate ţările UE au dreptul şi, în unele ţări, chiar obligaţia de a purta aceste sisteme în activitatea lor. Chiar şi în România, IGPR dotează deja poliţiştii cu aceste echipamente. În plus, Poliţiile Locale din toată ţara administrează deja centrele de supraveghere video ale oraşelor şi comunelor care au această dotare. Poliţiile Locale stochează imagini şi operează camere video montate pe domeniul public. Mai mult, au deja şi camere video montate pe maşini care filmează activitatea lor în menţinerea ordinii publice. USR face apel la parlamentarii din toate partidele să înţeleagă importanţa acestui proiect şi să prioritizeze siguranţa cetăţenilor, nu jocurile politice”, se menţionează în finalul comunicatului de presă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici