USR, plângere la Camera Deputaţilor pe numele lui Florin Iordache, după gestul obscen din plen

Grupul parlamentar al USR va depune, luni, la Camera Deputaţilor, o plângere pe numele deputatului PSD Florin Iordache, prin care cer sancţionarea acestuia în urma gestului făcut în plen, prin ridicarea ambelor degete mijlocii.

455 afişări
Imaginea articolului USR, plângere la Camera Deputaţilor pe numele lui Florin Iordache, după gestul obscen din plen

USR, plângere la Camera Deputaţilor pe numele lui Florin Iordache, după gestul obscen din plen

„Domnule Preşedinte, Grupul Parlamentar al partidului Uniunea Salvaţi România din Camea Deputaţilor formulăm prezenta sesizare disciplinară. prin care vă solicităm respectuos să luaţi cele mai drastice măsuri disciplinare împotriva deputatului Florin Iordache, pentru următoarele motive: Arătăm că în data de 14 noiembrie 2018, deputatul Florin Iordache a participat la sedinţa plenului Camerei Deputaţilor, solicitând să ia cuvântul cu privire la legea de adoptare a OUG 90/2018.

La coborârea de la tribună, deputatul Florin Iordache a adresat gesturi obscene deputaţilor prezenţi în sală, gesticulând în direcţia zonei de sală în care se aflau deputaţii USR. Consideram că fapta aratată mai sus are efectul de a încuraja comportamentele violente si injurioase, cu caracter sexual, publicul fiind expus direct la acest risc din cauza notorietăţii jiginirilor aduse la adresa deputaţilor prezenţi în sală. De asemenea, din cauza faptului că manifestările jignitoare au fost întreprinse în cadrul unei transmisiuni în direct şi cu largă raspandire, de către o persoană ce influenţeaza opinia publică (depuat al României şi fost ministru), astfel de comportamente reprobabile se pot perpetua în societate”, precizează aleşii USR în textul sesizării care va fi depusă, luni, la Camera Deputaţilor.

Parlamentarii USR cer sancţionarea lui Florin Iordache, precizând că atitudinile jignitoare nu trebuie tolerate.

„Utilizarea comportamentelor jignitoare nu trebuie tolerată în niciun caz. Or, atunci când faptele se petrec în plenul Parlamentului României, în cadrul unei transmisiuni video, şi sunt săvârşite de un deputat, percepţia transmisă publicului este că se poate utiliza violenţa nonverbala atît timp cît chiar în cel mai înalt for democratic al ţării se regăsesc astfel de comportamente. Concluzia cetăţeanului privitor este că exemplul venit de la un înalt demnitar poate fi perpetuat în societate, iar dacă un comportamentul jignitor este scuzabil chiar la cel mai înalt nivel, este scuzabil şi în viaţa de zi cu zi.

O astfel de concluzie este împotriva tuturor normelor de conduită civilizată, împotriva valorilor europene de toleranţă, a dreptului la libera exprimare şi împotriva principiului supremaţiei legii. După cum am arătat mai sus, faptele deputatului Florin Iordache nu numai că încalcă toate normele de conduită impuse acestei funcţii prin norme legale, dar şi aduc un grav prejudiciu întregului Parlament prin asocierea calităţii de parlamentar cu săvârşirea de fapte nedemne de acest statut. Având în vedere descrierea faptei prezentate mai sus, precum şi conţinutul textelor de lege aplicabile, vă solicităm să analizaţi de urgenţă prezenta sesizare şi să dispuneţi sancţiunea cea mai gravă pentru încălcarea de către deputatul Florin Iordache a normelor citate mai sus.”, potrivit sursei citate.

Sesizarea este semnată de liderul USR, Dan Barna şi va fi trimisă către preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. De asemenea, plângerea conţine semnăturile parlamentarilor USR.

Imaginile din plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor l-au suprins pe Florin Iordache în momentul în care se întorcea de la pupitru şi a ridicat ambele mâini cu degetele mijlocii în aer.

„Domnul preşedinte al Comisiei pentru sistematizarea, unificarea în domeniul justiţiei tocmai a proferat gesturi obscene de la această tribună a Parlamentului către colegii parlamentari. Acele gesturi obscene, domnule Iordache, nu le arătaţi nouă, le arătaţi românilor”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

Acesta a luat cuvântul imediat după ce deputatul PSD Florin Iordache a spus că social-democraţii vor merge mai departe cu reformarea justiţiei.

Social-democratul le-a adus şi un reproş deputaţilor Opoziţiei: „Este josnic să nu apăraţi România, suntem sub presiune pentru că vrem să fim independenţi”.

Discuţia a avut loc după ce plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea OUG 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în forma Guvernului.

Ulterior, întrebat de presă, Iordache a evitat să comenteze gestul din plenul Parlamentului, unde a ridicat degetele mijlocii de la ambele mâini, spunând doar că: "Vi s-a părut. E un punct de vedere".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici