USR PLUS Iaşi solicită PNL Iaşi retragerea sprijinului politic acordat lui Mihai Chirica

USR PLUS Iaşi solicită PNL Iaşi retragerea sprijinului politic acordat lui Mihai Chirica şi spune că o alianţă între USR PLUS şi PNL poate fi formată numai „împotriva lui Mihai Chirica” şi nu pentru susţinerea lui.

102 afișări
Imaginea articolului USR PLUS Iaşi solicită PNL Iaşi retragerea sprijinului politic acordat lui Mihai Chirica

USR PLUS Iaşi solicită PNL Iaşi retragerea sprijinului politic acordat lui Mihai Chirica

Scandalul de la Iaşi dintre USR PLUS şi PNL continuă, iar reprezentanţii Alianţei spun că vor continua negocierile pentru Proiectul de Buget în anumite condiţii. Una dintre condiţii ar fi solicitarea ca PNL Iaşi să îi retragă sprijinul politic primarului Mihai Chirica, acuzat într-un dosar de corupţie.

Condiţiile în care USR PLUS Iaşi continuă negocierile pentru Proiectul de buget sunt: „organizarea de îndată a unui concurs pentru ocuparea poziţiei de City Manager, organizarea de îndată a unui concurs pentru ocuparea poziţiei de Arhitect Şef, organizarea de îndată a unui concurs pentru ocuparea poziţiei de Director Executiv al Direcţiei de Transformare Digitală şi Implementare Smart City, acceptarea unui reprezentant din partea USR PLUS în comisia de recrutare pentru poziţiile mai sus menţionate, care va participa la supravegherea corectitudinii concursurilor şi obligaţia de a transparentiza toate documentele de interes public (contracte, documente de urbanism, cheltuieli efectuate etc), prin intermediul unei platforme dedicate, în decurs de maximum 8 luni de la aprobarea Bugetului. Prin intermediul acestei platforme, Primăria Iaşi se angajează la adoptarea şi implementarea transparenţei”, spun reprezentanţii USR PLUS Iaşi, într-un comunicat de presă.

Aceştia solicită, de asemenea, publicarea tuturor contractelor de achiziţii publice/acordurile-cadru încheiate în ultimii 6 ani, grupate pe secţiuni anuale, inclusiv anexele şi, după caz, actele adiţionale ale acestora. Documentele mai vechi de 6 ani pot vor fi adăugate ulterior, dar nu mai târziu de 31.12.2022, potrivit Alianei. Se cere publicarea pe site-ul Primăriei a Programului Anual de Achiziţii Publice realizat de Primărie şi instituţiile/societăţile comerciale din subordine.

În privinţa transparenţei în ocuparea funcţiilor publice, Alianţa USR PLUS Iaşi solicită publicarea tuturor anunţurilor privind organizarea concursurilor de ocupare a funcţiilor publice la Primărie şi instituţiile/societăţile comerciale din subordine în presa locală, pe paginile de social media, într-un timp rezonabil (minimum 30 de zile), pentru a oferi egalitate de şanse tuturor candidaţilor interesaţi. O altă cerinţă este publicarea rezultatelor şi criteriilor de selecţie aferente concursurilor organizate pentru ocuparea funcţiilor publice şi anunţarea tuturor transferurilor la Primăria Iaşi sau la societăţile subordordonate Consiliului Local, de la alte societăţi de stat sau private, conform legii.

„În această direcţie, se poate transmite o informare lunară către Consiliul Local, abonaţii la newsletterul primăriei şi către presa locală cu centralizarea tuturor transferurilor realizate în luna anterioară”, spun cei din USR PLUS.

În privinţa transparenţei în urbanism, se cere publicarea tuturor certificatelor de urbanism, reglementărilor din Planul Urbanistic General şi Regulamentul Local de Urbanism pentru fiecare certificat de urbanism, publicarea avizelor Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism, inclusiv motivarea tehnică detaliată în cazul respingerii acestora, publicarea PUZ-urilor, etapelor de consultare publică, autorizaţiilor de construire şi proceselor verbale de recepţie şi edificare.

„Toate acestea trebuie să fie cuprinse într-un sistem integrat, disponibil online şi cu filtre de căutare, pentru ca orice ieşean să aibă la îndemână toate informaţiile despre orice proiect imobiliar. Publicarea documentelor se va face în integralitatea lor, nu doar a numerelor de înregistrare”, spun cei din Alianţă.

Despre transparenţa în privinţa proiectului final de buget, liderii USR PLUS Iaşi spun că acesta trebuie publicat şi pus în dezbaterea publică în forma în care este prezentată consilierilor, dar şi într-o manieră accesibilă tuturor, prin utilizarea unor grafice şi analize simplificate pentru a putea fi înţeles cu uşurinţă de fiecare ieşean. Se mai solicită publicarea rectificărilor bugetare aprobate în forma dezbătută în plenul Consiliului Local, dar şi într-o manieră accesibilă tuturor, prin utilizarea unor grafice şi analize simplificate pentru a putea fi înţelese cu uşurinţă de fiecare ieşean şi publicarea listei obiectivelor de investiţii cu indicarea tuturor surselor de finanţare şi o prezentare a stadiului implementării fiecărui proiect de investiţie.

O altă solicitare este de eealizare a unui audit extern asupra activităţii economico-financiare şi de contractare- achiziţii a Primăriei Iaşi şi a societăţilor comerciale aflate în subordinea Consiliului Local Iaşi în perioada 2016 - 2021, imediat după aprobarea Bugetului anului 2021.

„Linia bugetară va fi inclusă în cadrul acestui buget. Auditul va fi realizat de către două firme din mediul privat, de renume internaţional, care vor fi selectate în urma unei licitaţii publice”, spun cei din USR PLUS Iaşi.

O altă cerinţă este angajarea unei firme de audit extern, cu competenţe, experienţă şi renume internaţional, pentru evaluarea anuală a personalului din Instituţia Primăriei şi din societăţile din subordine.

„USR PLUS Iaşi solicită ca negocierile să se desfăşoare fără prezenţa lui Mihai Chirica, care este cercetat în două dosare penale pentru infracţiuni de corupţie. După asumarea în scris a celor şapte condiţii de mai sus de către Primăria Iaşi, PNL Iaşi poate desemna o echipă pentru negocierea amendamentelor propuse de consilierii USR PLUS cu privire la investiţii în infrastructură, educaţie şi mediu, reducerea cheltuielilor de funcţionare şi creşterea cheltuielilor de dezvoltare”, se arată în comunicatul citat, transmis de USR PLUS Iaşi.

Primarul Mihai Chirica a anunţat, la sfârşitul lunii aprilie, că se suspendă din funcţia de preşedinte al PNL Iaşi deoarece nu vea să prejudicieze imaginea PNL în condiţiile în care numele său apare într-un dosar de corupţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici