USR-PLUS se opune numirii lui Plumb în funcţia de comisar pentru legătura cu dosarul Belina: Candidatura riscă să fie respinsă de PE

Alianţa USR-PLUS se opune numirii Rovanei Plumb în funcţia de comisar european, propunere oficializată luni prin comunicatul transmis de noua preşedintă aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Alianţa transmite că Plumb ar putea fi respinsă la votul din comisiile Parlamentului European.

765 afișări
Imaginea articolului USR-PLUS se opune numirii lui Plumb în funcţia de comisar pentru legătura cu dosarul Belina: Candidatura riscă să fie respinsă de PE

USR-PLUS se opune numirii lui Plumb în funcţia de comisar din motive de integritate: Candidatura riscă să fie respinsă de PE

"Delegaţia USR PLUS în Parlamentul European se opune numirii Rovanei Plumb în funcţia de comisar european, propunere oficializată azi prin comunicatul transmis de noua preşedintă aleasă a Comisiei Europene. Guvernul României, condus de Viorica Dăncilă, a ignorat mesajele politice clare transmise de partenerii europeni printre care şi grupul Renew Europe (a treia forţă politică în PE) iar candidatura Rovanei Plumb riscă să fie respinsă la votul din comisiile Parlamentului european. Abia acest lucru va fi dăunător României, nu criticile întemeiate prin care s-au exprimat îngrijorări cu privire la integritatea şi competenţa candidatei propuse de Guvernul României", arată un comunicat emis emis luni de formaţiunea politică.

Alianţa USR-PLUS atenţionează că, prin susţinerea Rovanei Plumb, Guvernul "îşi bate joc de această demnitate publică europeană" şi va fi forţat să vină cu o altă nominalizare dacă va fi respinsă în Legislativul european.

"Rovana Plumb nu respectă criteriile de integritate considerate esenţiale de Alianţa USR PLUS pentru postul de comisar european şi nu are un parcurs profesional care să o recomande pentru o asemenea poziţie. De asemenea, Rovana Plumb a avut în ultimii ani declaraţii împotriva valorilor Uniunii Europene şi anti justiţie şi l-a sprijinit constant pe Liviu Dragnea, condamnat pentru corupţie, din funcţiile publice pe care le-au ocupat. Rovana Plumb a fost cercetată în dosarul prin care insula Belina şi braţul Pavel au fost transferate de la Apele Române la Consiliul judeţean Teleorman iar apoi concesionate către Tel Drum. Parlamentul s-a opus în toamna lui 2017, când ancheta era abia la început, ridicării imunităţii pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, acuzată de săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, din poziţia de ministru al Mediului", mai arată comunicatul Alianţei.

Rovana Plumb apare pe lista propunerilor de comisari europeni din partea României, acceptaţi de preşedintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

Ursula von der Leyen şi-a dat, luni, acordul cu privire la primul draft al listei comisarilor europeni desemnaţi, nominalizări furnizate de Consiliul Uniunii Europene. Acest lucru vine ca urmare a unei serii de interviuri pe care preşedintele Comisiei Europene le-a ţinut în ultimele săptămâni cu fiecare persoană propusă de statele membre ale UE să candideze pentru funcţia de comisar european.

Ursula von der Leyen urmează să prezinte, marţi, de la 13.00, ora României, componenţa Colegiului comisarilor europeni.

Taguri:
usr plus,
plumb,
comisar

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici