USR se opune construirii ansamblului de pe plaja Corbu

Mai mulţi parlamentari USR cer Prefecturii Constanţa să atace în justiţie actele care au permis emiterea autorizaţiilor de construcţie pentru pseudo-satul pescăresc de pe plaja sălbatică Corbu, aflată în patrimoniul UNESCO, arată un comunicat.

891 afișări
Imaginea articolului USR se opune construirii ansamblului de pe plaja Corbu

USR se opune construirii ansamblului de pe plaja Corbu

Acest “Sat Pescăresc” este, de fapt, un ansamblu rezidenţial de lux, cu peste 150 de imobile şi care se întinde pe o suprafaţă de 27.700 m, adică o înşiruire de betoane în mijlocul unei arii naturale protejate prin lege, precizează comunicatul.

Parlamentarii USR au depus joi, 17 februarie 2022, la Prefectura Constanţa o solicitare de a fi atacate în regim de urgenţă autorizaţiile de construcţie în baza cărora s-au demarat lucrările, PUZ-urile pe care s-au întemeiat autorizaţiile de construcţie, precum şi hotărârile Consiliului Local al Comunei Corbu prin care această suprafaţă de plajă a fost transferată din domeniul public al Statului în domeniul privat al Comunei Corbu.

Semnatarii spun că este interzisă înstrăinarea plajelor, care fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, către un particular (art. 136 alin. (3) din Constituţia României), este interzisă amplasarea oricăror construcţii pe terenuri acoperite de dune, aşa cum este cazul în situaţia de faţă (art. 60 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 202/2002), a fost intabulat în mod nelegal terenul pe care se ridică betoanele de către administraţia publică locală în august 2005, fiind parte integrantă a Plajei Corbu, care este o zonă protejată Natura 2000, fiind parte a Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” şi, în mod abuziv, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), aflată în subordinea Ministerului Mediului, a avizat favorabil acest proiect imobiliar prin Avizele nr. 41/24.09.2020 şi 42/24.09.2020, cu încălcarea prevederilor legale menţionate şi ignorarea completă a modului în care această construcţie va afecta ecosistemul natural.

Adresa către Prefectura Constanţa vine după ce USR a solicitat, săptămâna trecută, ministrului Mediului, Tánczos Barna, să prezint public şi în regim de urgenţă toate avizele şi autorizaţiile în baza cărora a fost demarată construcţia ansamblului rezidenţial de lux de pe plaja sălbatică Corbu. Practic, USR a cerut ministrului Mediului să verifice legalitatea acestei construcţii.

În acest sens, deputata USR Cristina Rizea i-a transmis, săptămâna trecută, o scrisoare deschisă ministrului Mediului, prin care i-a adresat o invitaţie publică de a merge pe şantierul din mijlocul plajei Corbu pentru a vedea cât de mare este impactul asupra mediului înconjurător. Este al doilea semnal de alarmă pe care Cristina Rizea l-a ridicat cu privire la riscurile acestei construcţii de pe plaja sălbatică Corbu, dar şi în ceea ce priveşte semnele de întrebare cu privire la legalitatea procesului.

La rândul său, Claudiu Mureşan, senator USR şi preşedinte al Comisiei pentru mediu din Senat, i-a adresat, pe 9 februarie, o interpelare lui Tanczos Barna prin care solicita clarificări în acest caz.

De asemenea, Remus Negoi, senator USR, a fost la faţa locului, împreună cu alţi colegi din partid, pe 5 februarie, şi a făcut publice imagini cu şantierul, din care reiese clar că nu este vorba de niciun “Sat Pescăresc”, ci de o construcţie în toată regula de blocuri într-o zonă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici