USR şi PNL solicită dezbaterea în regim de urgenţă a ordonanţei care abrogă modificarea Codurilor penale

Parlamentarii USR au cerut, luni, dezbaterea în regim de urgenţă a OUG 14/2017, care abrogă modificarea Codurilor penale, motivul invocat fiind că nimeni din Executiv nu şi-a asumat greşeala promovării "ordonanţei nocturne", iar guvernul se confruntă cu o lipsă majoră de credibilitate.

1488 afișări
Imaginea articolului USR şi PNL solicită dezbaterea în regim de urgenţă a ordonanţei care abrogă modificarea Codurilor penale

După USR, şi PNL a cerut dezbaterea în regim de urgenţă a OUG 14, pentru a "corecta ticăloşia" (Imagine: Razvan Chirita/ Foto Mediafax)

"Este clar că în momentul acesta guvernul se confruntă se confruntă cu o lipsă de credibilitate majoră şi asta se datorează faptului că în repetate rânduri cetăţenii României au fost minţiţi, atât cu privire la promovarea unui proiect de graţiere, a dezincriminărilor din Codul Penal ş.a. m.d. În al doilea rând, până în momentul de faţă nimeni nu şi-a asumat greşeala promovării acestor ordonanţe nocturne, din contră reprezentanţi puterii continuă să susţină în apariţiile lor publice, continuarea promovării acestor aspecte care prima dată au fost conţinute în proiectele de ordonanţă din 18 ianuarie. Pentru că nu mai putem avea încredere, USR va solicita dezbaterea în regim de urgenţă a ordonanţei de abrogare care a fost dată ieri de guvern", a declarat deputatul USR Silviu Dehelean.

El a mai spus că parlamentarii USR continuă să susţină şi retragerea proiectului de lege depus de guvern cu privire la graţiere, întrucât "s-a pornit de la un proiect prost de la început, un proiect care avea ca scop cu totul altul, un scop ascuns decât cel care era enunţat în actele înaintate".

"Considerăm că acest proiect trebuie retras şi decât să ai un proiect îmbunătăţit, rău, mai bine să se încerce unul nou care să vină după o consultare cu instituţiile abilitate în domeniu, cu magistraţii şi în care să se facă un studiu exact asupra ceea ce înseamnă graţierea şi unde se poate aplica şi dacă este fezabilă, într-un contex mai larg al rezolvării problemei din penitenciare", a mai spus deputatul USR.

Purtătorul de cuvânt al USR: A fost marţi, 13, noaptea - din start o nenorocire

Purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, a spus, luni, că momentul în care Executivul a aprobat OUG pentru modificarea Codurilor penale s-a dovedit a fi "din start o nenorocire", fiind "marţi, 13, noaptea" şi a apreciat că este decizia cetăţenilor dacă vor continua protestele.

"USR, după cum a arătat şi în săptămâna de până acum, este solidar cu ceea ce transmite societatea românească. Decizia de a continua sau nu protestele aparţine cetăţenilor, în funcţie de măsura în care actualul guvern înţelege şi îşi asumă în mod real efectele deciziilor total neinspirate din noaptea neagră sau marţea neagă. A fost marţi, 13, noaptea - din start o nenorocire, ceea ce s-a şi dovedit ulterior", a declarat Dan Barbna, purtătorul de cuvânt al USR.

El a spus că, indiferent de decizia protestatarilor, USR îi va susţine din Parlament.

"Noi vom continua, prin instrumentele parlamentare şi prin manifestările pe care le-am arătat şi în săptămâna de până acum să susţinem punctul de vedere al cetăţenilor şi să facem o opoziţie activă şi reală faţă de actualul guvern, atât timp cât acesta înţelege să aibă o altă agendă decât agenda din propriul program electoral şi o altă agendă decât cea pe care strada, de o săptămână, o transmite în mod echivoc şi explicit", a mai spus Barna.

După USR, şi PNL a cerut dezbaterea în regim de urgenţă a OUG 14, pentru a "corecta ticăloşia"

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat luni că a cerut dezbaterea în regim de urgenţă a OUG 14, care abrogă OUG 13 referitoare la modificarea Codurilor penale, pentru ca PSD şi ALDE să demonstreze că ”vor să corecteze ticăloşia pe care au săvârşit-o”.

"PNL a depus în Senat solicitare de dezbatere în regim de urgenţă a ordonanţei care abrogă OUG 13. Aceasta este cea mai fermă decizie politică pe care PNL o solicită celor din alianţa PSD şi ALDE pentru a demonstra că într-adevăr vor să corecteze ticăloşia pe care au săvârşit-o. În cazul în care cei din majoritatea PSD – ALDE în Parlament vor vota împotriva abrogării OUG 13, cea care-l albea pe domnul Dragnea, înseamnă că, de fapt, PSD şi ALDE au realizat doar o temporizare a deciziei politice, încearcă, de fapt, să păcălească oamenii şi să mute o lovitură data în guvern în Parlamentul României", a declarat Raluca Turcan.

La rândul său, liderul USR, Nicuşor Dan, a afirmat că, în şedinţa Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a respins ideea unei dezbateri în procedură de urgenţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici