Vălean: Vreau includerea sectorului maritim în sistemul comercializării certificatelor de emisii

Adina Vălean a declarat, joi, în Comsia de Transporturi din PE, că vrea să extindă sistemul de comercializare al certificatelor de emisii, inclunzând sectorul maritim, deoarece nu societatea în ansamblul ei trebuie să susţină costurile transportului lor.

252 afișări
Imaginea articolului Vălean: Vreau includerea sectorului maritim în sistemul comercializării certificatelor de emisii

Vălean: Vreau includerea sectorului maritim în sistemul comercializării certificatelor de emisii

Pentru a elimina în timp vehiculele învechite, e una din misiunile mele, vreau să extind sistemul de comercializare al certificatelor de emisii, inclunzând sectorul maritim. Utilizatorii ar trebui să fie cei care susţin costurile transportului lor, nu societatea ca ansamblu”, a afirmat Adina Vălean, în cadrul audierii sale în Comisia pentru Transporturi din Parlamentul European.

Comisarul european desemnat din partea României a subliniat că este necesară abordarea porturilor, deoarece acestea sunt responsabile de o amprentă de emisii foarte mare.

Pot să vă asigur că nu vreau să se penalizeze nimic, pe nimeni nu vrem să penalizăm. E ultimul lucru pe care vreau să îl fac în Europa. Vreau să fim uniţi şi în cadrul comerţului. Trebuie să se poată face profit corect peste tot în Europa, nu văd niciun antagonism între părţi ale Europei. Dacă apare trebuie luptat să fie eliminat. Nu sunt foarte conştientă de divergenţele între modelul de sud şi modelul de nord în ceea ce priveşte autorităţile portuare, dar ştiu că porturile trebuie să joace un rol important în modelul nostru sustenabil de viitor în ceea ce priveşte evoluţiile în domeniul maritim. Porturile reprezintă un centru pentru afaceri şi ele sunt responsabile de o amprentă de carbon şi o amprentă de emisii foarte mare. Deci va trebui să abordăm şi porturile. Trebuie să transformăm porturile în entităţi mai sustenabile, trebuie să devină mai profitabile sua să rămână profitabile dacă sunt şi să fie integrate mai bine cu celelalte moduri de transport”, a spus Vălean, întrebată despre diferenţa dintre sud şi nord în privinţa porturilor maritime.

Ea a susţinut că acordurile internaţionale permit introducerea unor mpsuri pentru participanţii la piaţă din sistemul maritim.

Aspectele maritime sunt extrem de importante pentru Europa din punct de vedere comercial. Trebuie protejate, consolidate, trebuie să fie mai verzi şi mai solide. Aceasta e parte dintr-o soluţie pozitivă aş spune. Prin acorduri mai puternice internaţionale avem posibilitatea să introducem clauze de protejare a competitivităţii, de menţinere a celor mai bune practici şi avem şi măsuri parctice şi reguli care pot fi impuse asupra celor care participă la piaţă. Şi actorii din ţările terţe trebuie să respecte regulile pe care le avem aici, în Europa, şi este rolul Comisiei să se asigure că acest lucru se întâmplă şi să evalueze situaţia în fiecare moment”, a conchis Vălean.

Europarlamentarul Adina Vălean, propusă pentru funcţia de comisar european din partea României, este audiată la ora transmiterii acestei ştiri în Comisia pentru Transporturi a Parlamentului European. Audierea a început la ora 13:00 (ora 14:00 a României).

Comisia pentru Afaceri Juridice din Parlamentul European (Comisia JURI) a dat aviz favorabil, în şedinţa de marţi a forului legislativ, pentru Adina Vălean, propusă comisar european pentru Transporturi, dar şi pentru propunerile de comisari din partea Franţei şi Ungariei.

Adina Vălean a primit aviz pozitiv şi din partea parlamentarilor români, după ce aceasta a fost audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului României.

Votul în PE pentru Executivul UE propus de preşedintele-ales Ursula von der Leyen va avea loc într-o sesiunea plenară programată pe 27 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici