Valeriu Zgonea: Parlamentarii trebuie să declare că nu au case în Bucureşti pentru a obţine cazarea

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri, că parlamentarii trebuie să declare pe propria răspundere că nu deţin locuinţe în Bucureşti pentru a li se asigura cazare, menţionând că va cere liderilor grupurilor parlamentare publicarea acestor documente.

461 afișări
Imaginea articolului Valeriu Zgonea: Parlamentarii trebuie să declare că nu au case în Bucureşti pentru a obţine cazarea

Valeriu Zgonea (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Zgonea a fost întrebat despre situaţia parlamentarilor care au în proprietate locuinţe în Bucureşti, însă ar beneficia de cazare din partea Camerei Deputaţilor. "Atunci când a explodat acest scandal, acum câţiva ani de zile, s-a creat o comisie de anchetă a cărui rezultat final a fost o declaraţie pe propria răspundere a parlamentarului că nu deţine bunuri imobile cu destinaţia de locuinţă în municipiul Bucureşti. Acum, prin modificarea la Statut, o extindem şi la judeţul Ilfov - bineînţeles că nici cei care se deplasează din judeţul Ilfov la lucrările Parlamentului nu mai primesc diurna de deplasare, iar pe de altă parte nu vor mai primi nici banii de cazare. De aici încoace rămâne la latitudinea fiecărui parlamentar dacă va semna acea declaraţie şi va face un fals în acte, pentru că acel document este document justificativ pentru a acorda această sumă de 4.000 de lei", a susţinut Zgonea.

El a menţionat că aceste documente sunt verificate de Curtea de Conturi şi posibil de alte instituţii ale statului.

"Am speranţa şi am încrederea că nu va exista parlamentar român care deţine imobil cu destinaţia de locuinţă şi poate locui în Bucureşti sau în judeţul Ilfov şi va cere resursele financiare pentru cazare în Bucureşti. Nu cred că există vreun parlamentar care să facă aşa ceva şi să se supună oprobriului public, să ne pună pe noi într-o situaţie delicată", a mai afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

În plus, Zgonea a promis că va cere liderilor grupurilor parlamentare să intre "în procedura de transparenţă decizională şi aceste declaraţii pe propria răspundere, astfel încât oamenii să vadă în concordanţă cu domiciliul fiecăruia din buletin să vadă unde locuieşte".

Zgonea: Parlamentarii primesc 4.000 de lei pentru cazare în Bucureşti. E dreptul lor să negocieze

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri, că parlamentarii vor primi suma de aproximativ 4.000 de lei pentru cazarea în municipiul Bucureşti, el arătând că aceştia au dreptul să negocieze pentru a obţine preţul dorit.

"Discuţia a privit alocarea unei sume de circa 4.000 de lei, pe care bugetul Senatului o poate suporta. Noi ( la Cameră, n.r.) mai trebuie să facem anumite economii în anumite zone ca să putem să o suportăm pe întreg parcursul acestui an. Ei vor primi această sumă ca sumă forfetară pe declaraţie proprie pentru cazarea în municipiul Bucureşti şi pentru participarea la lucrările Parlamentului", a spus Zgonea.

El a arătat că în acest moment există 234 de parlamentari de la Camera Deputaţilor care sunt în plată la hotelurile din Bucureşti şi care vor rămâne acolo până la 1 martie, astfel încât să se poată face încadrarea în anvelopa bugetară care a fost stabilită, respectiv cea din 2012.

"Dacă 20 sau 50 sau 100 de parlamentari dintr-un grup politic negociază cu o anumită structură hotelieră, din punctul meu de vedere nu e niciun impediment atât timp cât nu este afectat bugetul Camerei şi nu facem participare la licitaţie. Nu este obligaţia noastră să negociem, ci să asigurăm resurse ca parlamentarul ales să poată participa la lucrările Parlamentului, având o cazare decentă", a spus Zgonea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici