Vass: Femeile sunt involuntar marginalizate în politică

Consilierul premierul Emil Boc Andreea Paul Vass a anunţat, joi, la o dezbatere privind prezenţa femeilor în politică, lansarea cărţii "Forţa politică a femeilor" şi a afirmat că i-au trebuit doi ani să-şi convingă colegele din PDL în legătură cu introducerea cotei minimale a femeilor în politică.

70 afișări
Imaginea articolului Vass: Femeile sunt involuntar marginalizate în politică

Vass: Femeile sunt involuntar marginalizate în politică (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"Introduc nu numai forţa numerică a subreprezentării grave a femeilor din politica românească, ci şi un model integrat de reprezentare a femeilor în politica românească. Nu este suficient să ai o cotă minimală distributivă de gen, pe care o susţin puternic. Dacă reprezentarea numerică este o reprezentare formală, fie prin cote voluntare minimale de gen, fie prin cote legiferate, spun foarte clar că simpla prezenţă a femeilor în poziţii decizionale nu implică automat şi puterea politică", a spus Andreea Paul Vass.

Ea a susţinut că, prin intermediul cărţii, a vrut să arate că femeile pot face politică, că există femei în politică, dar că "modul de selectare şi promovare a lor este total deficitar".

Andreea Paul Vass a indicat unul dintre motivele care au determinat-o să scrie această carte, respectiv participarea la lansarea unei cărţi despre reperele intelctuale ale dreptei.

"Vedeam o masă a elitelor intelectuale de dreapta exclusiv bărbaţi, un cârnat de 12 bărbaţi. Niciuna nu era femeie. Atunci m-am întrebat: nu există femei de dreapta? Nimic mai fals. Ele sunt involuntar marginalizate", a evocat Paul Vass.

De asemenea, ea a afirmat că a discutat doi ani în interiorul Organizaţiei de femei a PDL despre cota minimală distributivă de gen.

"Să nu credeţi că nu a durat până mi-am convins propriile mele colege că e nevoie de o cotă, dar am folosit argumente de fond, argumente emoţionale, argumente de reprezentare", a mai spus consilierul premierului.

Despre propunerea Sulfinei Barbu privind introducerea cotei obligatorii de reprezentare politică a femeilor în Parlamentul României, Andreea Paul Vass a afirmat că nu va fi perfectă şi nu va rezolva "peste noapte" problema societăţii româneşti, dar va trasmite un mesaj de forţă că interesele femeilor sunt reprezentate în Parlament.

"Haideţi să facem un exerciţiu de imaginaţie. Imaginaţi-vă cum le-ar sta pe buze liderilor noştri politici problemele legate de bone. Imaginaţi-vă pe Băsescu, pe Boc, pe Ponta, pe Geoană, pe Antonescu, pe Voiculescu, pe Constantinescu şi pe mulţi alţi ... Escu să vorbească despre bone", a adăugat Vass.

Ea a mai spus că există femei competente, care vor să facă politică, dar că nu pot, deoarece criteriile de selectare şi promovare în interiorul partidelor nu se bazează exclusiv pe criterii de competenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici