Vicepremierul Guvernului Orban promite că „nicio instituţie a statului nu va mai face politică de partid”/ Ce spune despre deficitul bugetar

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că sunt în analiză contracte pe care Poşta Română şi Casa de Pensii să le încheie, astfel încât zvonurile privind neplata pensiilor şi reducerea salariilor să înceteze. Ea a precizat că există informaţii conform cărora agenţii poştali ar dezinforma cetăţenii.

900 afișări
Imaginea articolului Vicepremierul Guvernului Orban promite că „nicio instituţie a statului nu va mai face politică de partid”/ Ce spune despre deficitul bugetar

Vicepremierul Guvernului Orban promite că „din 4 ianuarie nicio instituţie a statului nu va mai face politică de partid”

„De aceea, toate semnalele pe care le-am primit din teritoriu, că agenţi poştali fac politica PSD în teritoriu, că ameninţă cu neplata pensiilor sau răspândesc ştirea falsă că pensiile se vor micşora sau nu se vor plăti trebuie să înceteze şi această obligaţie de a înceta zvonistica este de natură contractuală şi a fost solicitată expres Directorului Poştei Române. Sunt două contracte în evaluare în momentul de faţă, cel al Poştei Române şi cel între Casa de Pensii şi directorul Poştei Române, care trebuie respetate, astfel încât cetăţeanul să ştie că în România pensiile se plătesc, pensiile nu întârzie la plată, indiferent cine conduce o instituţie, obligaţia contractuală de a respecta cetăţeanul este sfântă”, a spus Raluca Turcan, la Guvern, după întrevederea dintre ministrul Muncii şi directorul Poştei Române cu reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii.

Potrivit vicepremierului, întrevederea a avut loc pentru a clarifica fake-news-ul legat de neplata pensiilor şi a salariilor, pe care agenţii poştali le-ar fi făcut în favoarea PSD.

„Am avut astăzi la Guvern o întâlnire a ministrului Muncii cu directorul Poştei Române şi cu reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii pentru a clarifica odată pentru totdeauna seria intoxicărilor care invadează spaţiul public, anume cea legată de neplata pensiilor sau de reducerea salariilor. Evident că subiectul principal a fost cel legat de pensii. Solicitarea către reprezentanţii celor două instituţii a fost una clară: din 4 noiembrie, nicio instituţie a statului român nu face politică de partid în îndeplinirea contractuală pe care o are în interes public”, a subliniat Turcan.

Aceasta a avertizat cetăţenii să nu mai ia în seamă aceste manipulări.

„ Dorim să tragem un semnal de alarmă să nu mai cedeze oamenii în faţa manipulărilor tipis pesediste că acest guvern intenţionează să taie pensii sau salarii. Există o situaţie economică dificilă, dar pentur că ştim să guvernăm toate angajamentele asumate prin lege se vor respecta. Aceasta este concluzia pe care astăzi am tras-o”, a conchis Raluca Turcan.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a declarat că toate pensiile şi salariile vor fi livrate la timp şi a precizat că îşi doreşte ca „manipularea” din spaţiul public privind eventuale întârzieri ale plăţilor să înceteze, deoarece există şi alte subiecte care pot fi exploatate politic.

Turcan, despre deficitul bugetar: CE a fost deja informată cu privire la derapajul guvernării PSD

Raluca Turcan, despre deficitul bugetar: CE a fost deja informată cu privire la derapajul guvernării PSD

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, miercuri, referitor la deficitul bugetar, că a informat deja Comisia Europeană cu privire la derapajul guvernării PSD, iar Cabinetul Orban este în momentul de faţă în etapa rectificării bugetare.

„Deficitul bugetar la 10 luni este cât deficitul bugetar asumat pe întreg anul de gunevarea trecută. Comisia Europeană a fost deja informată cu privire la acest derapaj pe care guvernarea anterioară ni l-a lăsat în braţe. Asta nu înseamnă că ne speriem. În momentul de faţă suntem în etapa rectificării bugetare, ceea ce înseamnă că noi colectăm toate cheltuielile care să asigure buna funcţionare a instituţiilor până la finalul anului. Atrag atenţia că erau 43 de unităţi teritoriale administrative care riscau să pună lacătul pe usă pentru că rămăseseră fără cheltuieli de funcţionare, ca să nu mai vorbim de celelalte derapaje din alte ministere. Apoi construim bugetul pe anul viitor. În această construcţie avem deja câteva surse suplimentare de finanţare”, a spus Raluca Turcan, la Guvern.

Ea a adăugat că Guvernul a identificat surse suplimentare pentru a atrage încă 200 de milioane de euro din fonduri europene.

„Am anunţat că pe partea de fonduri europene deja am evitat riscul de dezangajare pentru 300 milioane de euro. S-au identificat surse suplimentare de atragere a încă 200 milioane de euro şi în acelaşi timp infomăm deja Comisia cu privire la renegocierea alocării de bani de la o axă de finanţare la alta. La această sursă numită fonduri europene se adaugă restructurarea aparatului bugetar, care va aduce nişte cheltuieli considerabile, plecând de la arhitectura instituţională care în momentul de faţă are în loc de 27 de ministere, 16 ministere şi înseamnă în oglindă o rostogolire a acestei arhitecturi instituţionale până la nivel de unităţi teritoriale administrative. Ca să nu mai vorbim că pe partea de investiţii, acolo unde s-au găsit sursele suplimentare de fonduri europene le canalizăm tocmai pentru a introduce aceşti bani în economie şi când bagi aceşti bani în economie îţi creşte partea de colectare la bugetul statului şi în felul acesta bugetul de anul viitor va avea o anumită structură, notificăm Comisia Europeană care este structura şi mi se pare firesc ca în ceea ce însemană cheltuieli interne şi proiecte de dezvoltare internă să fie în acord şi într-o permanentă informare cu Comisia Europeană”, a mai spus Turcan.

Noua lege a pensiilor reprezintă un risc semnificativ pentru deficitul bugetar în 2020 şi în anii viitori, punctează Comisia Europeană în raportul privind constatările misiunii sale de supraveghere desfăşurată în ţara noastră în 25 septembrie.

Raportul, publicat de Comisia Europeană miercuri, scoate în evidenţă că legea pensiilor, în vigoare din iunie 2019, conţine majorări importante anuale ale punctului de pensie în perioada 2019-2021, inclusiv o creştere de 40% în septembrie 2020. Actul normativ va creşte cheltuielile publice cu 0,8% din PIB în 2019, cu 2,3% în 2020 şi 4,9% din PIB în 2021 în comparaţie cu nivelul nominal al produsului intern brut din 2018, potrivit calculelor realizate de Ministerul de Finanţe condus de Eugen Teodorovici şi citate de Comisie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Taguri:
turcan,
poştă,
pensii

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici