Vicepremierul Ungariei, la deschiderea oficială a reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles
Contactat telefonic de corespondentul MEDIAFAX, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că biroul s-a deschis la iniţiativa consiliilor judeţene din Covasna şi Harghita, însă va reprezenta şi interesele judeţului Mureş, având ca scop îmbunătăţirea nivelului de trai al locuitorilor acestei zone prin proiecte europene.
Acesta a spus că la deschiderea oficială a biroului au participat „foarte multe persoane”, printre care şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, iar la birou a fost expus, alături de steagul Uniunii Europene, şi cel al României, precum şi cel secuiesc.
Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat telefonic corespondentului MEDIAFAX că o reprezentare permanentă la Bruxelles reprezintă o posibilitate serioasă pentru zona secuimii să promoveze valorile zonei şi să atragă fonduri europene.
Semjen Zsolt a refuzat să comenteze, în calitate de vicepremier al Ungariei, reacţiile politice interne din România cu privire la acest birou. În schimb, în calitate de preşedinte al Partidului Creştin Democrat (PCD) din Ungaria, partid care face parte, alături de UDMR şi PDL, din Partidul Popular European, a apreciat că reacţiile politicienilor PSD cu privire la biroul de reprezentare nu au legătură cu biroul sau cu Ţinutul Secuiesc, ci cu dorinţa de a provoca alegeri anticipate prin slăbirea coaliţiei de guvernământ compusă din PDL şi UDMR.
În opinia preşedintelui PCD din Ungaria, toată lumea are de câştigat dacă maghiarii şi românii colaborează.
Reprezentanţa „Ţinutului Secuiesc” de la Bruxelles se numeşte, juridic, „Reprezentanţa judeţelor Covasna şi Harghita”, declara, vineri, Sogor Csaba, care arăta însă că denumirea „secuiesc” este o noţiune mai veche decât „teiul secular” premiat recent la Bruxelles.
Obiectivele principale ale biroului de reprezentare de la Bruxelles vor fi strângerea, procesarea şi transmiterea informaţiilor despre politicile şi problemele instituţionale ale UE, informarea unităţilor administrativ-teritoriale despre deciziile luate de Parlamentul European, Comisia Europeană, respectiv Comitetul Regiunilor şi celelalte organisme ale UE, obţinerea de proiecte comunitare şi sprijinirea accesării proiectelor de interes local.
De asemenea, iniţiativa are ca scop întărirea reprezentării intereselor celor trei judeţe privind proiectele europene, stabilirea de contacte cu instituţiile europene care au rol semnificativ în derularea proiectelor importante pentru judeţe, de parteneriate cu regiuni din cadrul UE, activităţile de networking şi lobby.