Vicepreşedinte al PNL Suceava, urmărit penal pentru fraude economice

Un vicepreşedinte al organizaţiei municipale PNL Suceava, Ilie Niţă, este urmărit penal pentru emiterea ilegală, în alb, a unei file cec, după ce, recent, a fost începută urmărirea penală şi împotriva preşedintelui organizaţiei municipale Suceava a PNL, Marius Zmău, pentru evaziune fiscală.

264 afișări

Potrivit Poliţiei Judeţene Suceava, Parchetul Judecătoriei Suceava a confirmat, miercuri, rezoluţia Poliţiei de începere a urmăririi penale împotriva lui Ilie Niţă, vicepreşedinte al PNL Suceava, care este acuzat că a emis o filă cec, în alb, fără să respecte legislaţia în vigoare.

Anchetatorii susţin că acesta, în calitate de director al unei firme de construcţii din Suceava, a emis o filă cec în favoarea unei firme din Fălticeni, în luna septembrie 2009, drept garanţie de plată în urma achiziţionării unor materiale de construcţii.

Fila cec a fost emisă în alb, fiind doar semnată, iar la data introducerii la plată în bancă aceasta a fost respinsă pe motiv de lipsă de disponibil în cazul prezentării la plată înainte de expirarea termenului.

Ilie Niţă a fost coordonator al organizaţiei municipale PNL Suceava în anul 2010 şi a pregătit organizarea alegerilor în această filială, iar în octombrie 2010 în funcţia de preşedinte a fost ales Marius Zmău, în timp ce Niţă a fost ales vicepreşedinte.

Pe numele lui Ilie Niţă a mai fost întocmit, în noiembrie 2010, un dosar de cercetare penală pentru furt calificat după ce, în urma unor neînţelegeri financiare cu Primăria Udeşti, unde firma lui a executat lucrări la o grădiniţă, a decis să fie luat un coş de fum instalat de firma sa la centrala termică.

La mijlocul lunii octombrie, Parchetul Tribunalului Suceava a confirmat începerea urmăririi penale faţă de preşedintele organizaţiei municipale Suceava a PNL, Marius Zmău, pentru evaziune fiscală.

Potrivit anchetatorilor, Marius Zmău, în calitate de administrator al unei firme care acum este în faliment, nu a trecut în contabilitatea societăţii operaţiunile comerciale efectuate pe parcursul a doi ani, până în luna iunie a acestui an, constatându-se o lipsă în gestiunea de mărfuri în valoare totală de 6.890.179 de lei.

Totodată, el este acuzat că în perioada ianuarie 2010 - ianuarie 2011 a înregistrat în contabilitatea firmei 66 de facturi fiscale, în valoare totală de 2.041.441 lei, emise de o firmă din Botoşani şi 14 facturi fiscale, în valoare totală de 697.878 lei, emise din judeţul Iaşi. Potrivit anchetatorilor, aceste facturi conţin operaţiuni fictive, iar astfel Zmău s-a sustras de la plata impozitului pe profit şi a TVA în sumă totală de 2.275.342 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici