Victoria Nuland: Provocările politice la adresa justiţiei române, îngrijorătoare. Statul de drept întărit garantează o Românie prosperă, cel mai bun partener pentru SUA

SUA au "un interes profund" în dezvoltarea statului de drept, a justiţiei, a deschiderii economice, a transparenţei în România, a declarat, sâmbătă, Victoria Nuland, asistent al secretarului de stat al SUA, după o întrevedere pe care a avut-o la MAE cu ministrul Titus Corlăţean. De asemenea, Nuland a catalogat drept "îngrijorătoare" provocările politice la adresa independenţei sistemului judiciar din România.

2070 afișări
Imaginea articolului Victoria Nuland: Provocările politice la adresa justiţiei române, îngrijorătoare. Statul de drept întărit garantează o Românie prosperă, cel mai bun partener pentru SUA

Victoria Nuland (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

"SUA au interes profund în dezvoltarea continuă a statului de drept, justiţiei, deschiderii economice, transparenţei în România (...) Am discutat aceste probleme astăzi, întotdeauna vom fi deschişi în legătură cu interesul profund al SUA în reforma continuă şi traseul democratic al României, interesul pe care îl avem pentru întărirea statului de drept, deoarece o Românie puternică, democratică şi prosperă este cel mai bun partener pentru SUA şi cel mai bun aliat NATO", a spus oficialul american.

"O Românie puternică, democrată şi prosperă este cel mai bun partener pentru SUA, este cel mai bun aliat NATO şi cel mai bun membru UE, în slujba responsabilităţii globale pe care o împărţim şi a parteneriatului nostru strategic", a mai spus diplomatul american.

Diplomatul american a transmis României felicitările preşedintelui Obama, ale secretarului de stat John Kerry şi ale secretarului Apărării, Hagel cu ocazia împlinirii a zece ani de prezenţă a României în NATO şi "pentru tot ce am făcut împreună în acest timp".

În declaraţia pe care a susţinut-o la sediul MAE, Nuland a vorbit şi despre parteneriatul strategic româno-american, despre prezenţa românească în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan, dar şi despre acordul de liber-schimb între UE şi SUA .

Nuland a spus că 2014 va fi un an foarte important în relaţia economică bilaterală, dar şi în relaţiile SUA cu UE şi comunitatea trans-atlantică, după relansarea negocierilor pentru acordul de liber-schimb UE-SUA, care va forma "o zonă de liber-schimb de la Los Angeles la Vilnius, locuri de muncă şi creştere economică în toată lumea".

"Să demonstrăm că lucrând împreună suntem mai prosperi", a remarcat Nuland, spunând că acest acord este şi un "element-cheie" în relaţiile economice româno-americane.

Nuland i-a mulţumit ministrului de Externe, Titus Corlăţean că "şi-a făcut timp să discute" într-o zi specială pentru el, aniversarea sa.

Victoria Nuland consideră "îngrijorătoare" provocările politice la adresa justiţiei din România

Victoria Nuland, asistent al secretarului de Stat al SUA, a catalogat,sâmbătă, drept "îngrijorătoare" provocările politice la adresa independenţei sistemului judiciar din România, îndemnând toate partidele politice şi cetăţenii să susţină independenţa justiţiei.

Într-o declaraţie făcută la sediul Ambasadei SUA din Bucureşti, Victoria Nuland a catalogat drept îngrijorătoare "atacurile" asupra independenţei justiţiei, precum şi "provocările" oricărui partid politic asupra sistemului judiciar.

Oficialul american a îndemnat toţi românii să susţină independenţa sistemului judiciar de interferenţele politice, subliniind că o justiţie independentă şi o presă liberă sunt "esenţiale" pentru o democraţie puternică.

Nuland: SUA doresc o Românie cât mai puternică şi mai curată posibil

SUA doresc o Românie "cât mai puternică posibil, cât mai curată posibil", a declarat, sâmbătă, Victoria Nuland, asistent al secretatului de stat al SUA, în timpul unei întâlniri cu jurnaliştii, la ambasada Statelor Unite la Bucureşti.

Întrebată care este mesajul său principal pentru guvernul român, diplomatul american a răspuns: "SUA doresc o Românie cât mai puternică posibil, cât mai curată posibil şi cât mai democratică, care să continue să fie marele nostru aliat aici".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici