VIDEO Gafa lui Petre Daea, ministrul Agriculturii, după ce a dat asigurări că totul decurge conform graficului pentru subvenţii: La 31 martie sper să avem numai "situaţii neclare"

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, joi, la începutul şedinţei de guvern, că, pentru prima oară, subvenţiile pentru fermieri vor fi acordate la timp, începând cu 23 februarie, el încurcându-se când a fost întrebat care va fi situaţia la 31 martie: "sper să avem numai situaţii (Sic!) neclare".

8274 afișări
Imaginea articolului VIDEO Gafa lui Petre Daea, ministrul Agriculturii, după ce a dat asigurări că totul decurge conform graficului pentru subvenţii: La 31 martie sper să avem numai "situaţii neclare"

VIDEO Gafa lui Petre Daea, ministrul Agriculturii, după ce a dat asigurări că totul decurge conform graficului pentru subvenţii: La 31 martie sper să avem numai "situaţii neclare"

"Primul obiectiv al programului de guvernare în agricultură este şi va rămâne acordarea la timp a subvenţiilor pentru fermieri. Am elaborat şi aprobat toate actele normative necesare, am înscris în bugetul Ministerului Agriculturii suma necesară pentru acordarea tuturor subvenţiilor pentru fermieri. Ne-am organizat eliminând rămânerile în urmă privind controlul în teren, am operaţionalizat sistemul de prelucrare şi procesare a datelor, am transferat la timp sumele de la Ministerul Finanţelor în contul APIA printr-o colaborare prefectă între cele două ministere al Agriculturii şi Finanţelor. Aşa se face că pentru prima data în România acordăm subvenţiile începând cu data de 23 februarie anul acesta", a declarat Petre Daea.

El a precizat că, din cei 681.000 de fermieri, până în prezent s-au procesat acte pentru 481.814 fermieri, ceea ce reprezintă 71%, cu o sumă totală de 48.138.374 euro.

"Ca şi grafic de derulare a subvenţiilor în data de 10 martie încep şi subvenţiile pentru zootehnie. Anul trecut aceste subvenţii s-au dat în iunie-iulie, anul acesta fermierii iau banii când lucrările se execută în camp. Este un respect al nostru faţă de efortul fermierilor şi este un angajament politic pe care ni l-am asumat şi pe care ni-l ducem la îndeplinire. Pregătim anul de plată 2017 pentru că în agricultură anii agricoli nu se suprapun cu anii calendaristici, motiv pentru care am luat toate măsurile organizatorice, măsurile tehnice de raţionalizare a efortului uman, în aşa fel încât în data de 1 martie au început depunerile de cereri, iar astăzi (joi - n.r.), prin datele pe care noi le procesăm, în România s-au depus 6.020 de cereri faţă de 2.490 cereri anul trecut. Până diseară mai este, sistemul lucrează, oamenii sunt la datorie, procesează cererile într-un deplin respect faţă de fermierii români", a mai spus Daea.

El a fost întrebat de premierul Sorin Grindeanu care va fi situaţia pe 31 martie.

"Pentru mine ziua de 31 martie e exactă, sarcina de asemenea. Sper că în 31 martie să avem numai situaţii neclare privind legătura între sistemul de aplicare şi situaţiile concrete pentru fermierii din România", a răspuns Daea, fiind întrerupt, în timp ce miniştrii prezenţi se amuzau, de premier: "adică lucruri puţine". (GAFA ministrului, la minutul 9 din înregistrare)

Ministrul Agriculturii a confirmat şi a continuat să răspundă întrebării premierului.

"Asigur Guvernul României că în acest proces de plată de verificare sunt o serie întreagă de calculi pentru că agricultura ţării româneşti distribuie 89 de forme de sprijin. E o muncă extraordinară, cu o aplicaţie bine pusă la punct şi când am spus că în sistem pot să apară unele sincope m-am gândit la capacitatea de exprimare a sistemului electronic pe care noi l-am pregătit şi n-am nicio îndoială că el nu ne va răspunde vizavi de interesul pe care îl avem şi noi şi guvernul. Avem toţi banii, ne-aţi dat toţi banii în buget, e păcat să nu-i dăm la timp", a conchis Petre Daea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici