Viorica Dăncilă este, de luni, în concediu, cu toate că Iohannis a contestat delegarea atribuţiilor către o altă persoană din Guvern

Viorica Dăncilă este în concediu în perioada 6-13 august, delegându-şi atribuţiile vicepemierului Paul Stănescu. Preşedintele Klaus Iohannis a cerut, vinerea trecută, CCR să soluţioneze un conflict juridic între premier şi preşedinte, motivând că acesta trebuia să asigure permanenţa funcţiei.

886 afișări
Imaginea articolului Viorica Dăncilă este, de luni, în concediu, cu toate că Iohannis a contestat delegarea atribuţiilor către o altă persoană din Guvern

Viorica Dăncilă este, de luni, în concediu, cu toate că Iohannis a contestat delegarea atribuţiilor către o altă persoană din Guvern

Pe 31 iulie, o decizie apărea în Monitorul Oficial, care prevedea că viceprim-ministrul Paul Stănescu va exercita, în perioada 6-13 august, atribuţiile premierului Viorica Dăncilă privind conducerea operativă a Executivului, potrivit unei decizii publicate marţi în Monitorul Oficial. În acest interval, şeful Executivului va fi în concediu de odihnă, au spus surse politice pentru MEDIAFAX.

„Decizie pentru exercitarea unor atribuţii. În temeiul art. 19 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie. Articol unic. – În perioada 6-13 august 2018, domnul Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, exercită atribuţiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activităţii Guvernului României”, se arată în hotărârea emisă de Viorica Dăncilă şi publicată în Monitorul Oficial.

La trei zile după ce decizia a apărut în Monitorul Oficial, preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu un conflict juridic între premier şi preşedinte, şeful statului considerând că premierul trebuie să îşi exercite în permanenţă funcţia sau să anunţe delegarea.

"Rolul constituţional şi specificul atribuţiilor prim-ministrului presupun ca acesta să îşi exercite atribuţiile permanent şi neîntrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv în vacanţă. Însă, ori de câte ori acesta ar aprecia că se află într-o imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, chiar şi cu acest prilej, devin incidente prevederile constituţionale referitoare la interimatul funcţiei de prim-ministru", se arată sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis depusă la CCR.

Klaus Iohannis a mai acuzat faptul că delegarea nu a fost anunţată şi la nivelul preşedintelui şi că în perioada delegării atribuţiilor trebuia numit prin decret, de către şeful statului, un premier interimar.

"Prin omisiunea Prim-ministrului României de a aduce la cunoştinţa Preşedintelui României imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile în perioada 6-13 august 2018 şi acţiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuţiile de prim-ministru prin emiterea unui act (Decizia nr. 247/2018) cu depăşirea competenţelor stabilite de Legea fundamentală, s-a ivit un conflict juridic de natură constituţională între cele două autorităţi, pentru motivele expuse în cele ce urmează. Procedând în acest mod, Prim-ministrul României se situează în afara cadrului constituţional prevăzut de art. 107 alin. (3) din Constituţie. Totodată, prin această conduită, prim-ministrul a încălcat şi prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală în componenta sa referitoare la supremaţia Constituţiei, precum şi principiul colaborării loiale, astfel cum a fost dezvoltat în jurisprudenţa Curţii Constituţionale", potrivit textului sesizării.

Curtea Constituţională a stabilit pe 14 august termenul pentru transmiterea punctelor de vedere de către Preşedinţie şi Guvern, referitor la sesizarea depusă de Iohannis cu privire la existenţa unui conflict juridic între instuţii, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

Tot vinerea trecută, vicepremierul Paul Stănescu, desemnat să preia conducerea Guvernului în perioada 6-13 august, a declarat că atât el cât şi prim-ministrul vor respecta decizia CCR în cazul cererii de soluţionare a conflictului juridic preşedinte - premier pe tema interimatului la Palatul Victoria.

„E decizia preşedintelui, sigur că doamna prim-ministru, bineînţeles şi eu, vom respecta decizia Curţii Constituţionale. Altceva nu pot să vă spun la această oră. Eu cred că acest conflict Curtea Constituţională va da o decizie cât mai repede şi sigur că cu toţii respectăm deciziile Curţii Constituţionale. Toţi trebuie să respectăm Constituţia şi legile ţării, indiferent cum ne cheamă şi indiferent ce funcţii deţinem la un moment dat în statul român”, a declarat viceprim-ministrul Paul Stănescu, la ministerul Dezvoltării.

Preşedintele Iohannis a dezvăluit, sâmbăta trecută, când a participat la Consiliul Naţional al PNL la Parlament, discuţia pe care a avut-o cu o zi înainte cu Viorica Dăncilă. Potrivit şefului statului, premierul i-a spus că nu ştia că s-a publicat în Monitorul Oficial decizia de a delega atribuţiile pe perioada concediului său, telefonul venind după ce şeful statului a sesizat CCR.

"Am ajuns să avem un guvern iraţional. Ieri am avut o discuţie care m-a făcut să cred că avem chiar un guvern ireal. Dacă n-ar fi trist, ar fi de râs. Dar e trist. După ce doamna Prim-ministru a publicat – vă povestesc doar ultima fază, pentru că sunt nenumărate, este un şir nesfârşit – deci, doamna Prim-ministru a publicat în Monitorul Oficial o decizie prin care domnia sa instaura un premier interimar. Surpriză, am crezut că este atributul meu! Şi am contestat la Curtea Constituţională acest demers. Este un conflict constituţional, de natură juridică. După ce am înaintat la Curtea Constituţională acest demers, doamna Prim-ministru m-a sunat, să îmi spună că pleacă în concediu şi că toate sunt bune. Asta, după ce, în paranteză, publicase acel draft de rectificare bugetară, care este o catastrofă. Dar nu despre asta am vorbit prioritar. I-am atras atenţia că nu e bine totuşi ce a făcut şi că acea decizie este temei de conflict constituţional. Şi ştiţi ce mi-a spus? Nu a ştiut că se publicase! Mai ireal decât aşa, mă scuzaţi, nu cred că se poate!", a declarat Klaus Iohannis, în discursul său susţinut sâmbătă la Consiliul Naţional al PNL.

De cealaltă parte, preşedintele PSD Liviu Dragnea l-a atacat pe Klaus Iohannis, spunând că preşedintele este ridicol prin faptul că a contestat la CCR concediul premierului Viorica Dăncilă. Acesta a adăugat că şeful statului a proliferat minciuni şi dezacorduri la Consiliul Naţional al PNL.

"În primul rând, Iohannis ieri şi vineri s-a făcut de râs. Asta este prima constatare a mea. Prima dată s-a umplut de ridicol cu contestarea la CCR a plecării în concediu a doamnei prim-ministru şi ieri (sâmbăta trecută - n.r.) a fost apogeul ridicolului. O serie întreagă de minciuni, a mai făcut şi două dezacorduri. Este din ce în ce mai disperat, pentru că acum câteva luni de zile, nici măcar nu îl interesa PNL. Spunea că va ieşi preşedinte pentru că nu avea contracandidat. Ulterior am realizat că cine îi va fi contracandidat îl va rezolva cu statul paralel. Vede că nu mai are susţinere în stradă, pentru că mase mari de oameni nu se mai lasă incitaţi de provocările lui. Are o foarte mare problemă, pentru că în primul rând el nu mai are bază electorală. Şi-a construit-o pe o minciună şi o gogoaşă mediatică umflată de statul paralel, cu lupta împotriva corupţiei, pentru că a călcat în picioare CCR şi după 30 de zile a decis revocarea doamnei Kovesi de la DNA. E agitat, vede că se mişcă Cioloş, un alt candidat la prezidenţiale şi singurul partid rămas este PNL", a declarat Liviu Dragnea, duminică seară, la Antena 3.

Liderul social-democraţilor a mai spus că premierul i-a relatat că, în discuţia pe care a avut-o vineri cu preşedintele Iohannis, acesta a ţipat la ea de nenumărate ori la telefon, fiind nemulţumit de rectificarea bugetară, în contextul în care Administraţia Prezidenţială are alocaţi mai puţini bani.

"Doamna premier mi-a spus foarte limpede că principalul motiv de supărare şi faptul că a ţipat de nenumărate ori la ea la telefon era rectificarea bugetară. Nu înseamnă ca s-a intimidat doamna prim-ministru, nici nu era ceva nou. A spus că o să transmita la Departamentul de stat şi la Bruxelles că nu mai are bani să meargă la NATO, la Bruxelles", a explicat Dragnea, la Antena 3.

Liderul PSD a spus că şeful statului a ţipat la premierul Viorica Dăncilă şi legat de vizita în Israel.

"S-a mai întâmplat când i-a spus de vizita din Israel, pe acelaşi ton. I-a spus că nu o să mai aibă bani (Administraţia Prezidenţială – n.r.) să plece la Bruxelles, la NATO. În 2018 a primit 58 milioane de lei, în primul semestru a cheltuit 22 milioane de lei. I s-au pus 46 de milioane de lei acum. Există rezervă la Guvern ca să compenseze, dar asta este marea problemă. S-au făcut mai multe tăieri la mai multe instituţii şi la Senat şi la Cameră, la serviciile secrete, care nu au cheltuit nici jumătate din bugetul alocat, iar sumele au fost alocate către nişte domenii prioritare pentru noi", a completat Liviu Dragnea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici