Volosevici retrage proiectul privind numirea directorilor pe baza "încrederii personale'': Regret că acest proiect nu a fost perceput ca atare şi a fost respins total

Senatorul Andrei Volosevici a anunţat sâmbătă că îşi retrage proiectul privind numirea directorilor din administraţiile centrale şi locale pe baza "încrederii personale'' pe motiv că nu a fost acceptat şi înţeles ca fiind ''un model practicat cu succes de atâţia ani în SUA''.

732 afișări
Imaginea articolului Volosevici retrage proiectul privind numirea directorilor pe baza "încrederii personale'': Regret că acest proiect nu a fost perceput ca atare şi a fost respins total

Volosevici retrage proiectul privind numirea directorilor pe baza "încrederii personale'': Regret că acest proiect nu a fost perceput ca atare şi a fost respins total (Imagine Bogdan Maran / Mediafax Foto)

''Am ştiut de la început că va fi un proiect controversat. În fapt, iniţiativa mea a vizat următoarele aspecte: românii îşi votează aleşii la nivel local şi naţional în funcţie de programele pe care candidaţii le prezintă în campaniile electorale premergătoare fiecărui scrutin. Sunt, însă, foarte multe cazurile în care noii aleşi se lovesc de rezistenţa sau reaua credinţă a unora dintre conducătorii instituţiilor subordonate care, din diverse motive, refuză să ducă la îndeplinire obiectivele propuse. Cazurile sunt nenumărate în toată tara şi sunt convins ca mulţi dintre primarii nou-aleşi trăiesc fenomenul şi îl înţeleg foarte bine, unul din cazurile elocvente fiind chiar cel de la Ploieşti'', a explicat senatorul sâmbătă pe Facebook.

El a precizat că sintagma ''pe baza încrederii personale'' este prevăzută în cadrul legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, articolul 6, litera b.

Potrivit lui Volosevici, proiectul dădea posibilitatea ca aleşii să fie direct responsabili pentru întregul mandat pe care îl desfăşoară, ''neputând invoca la final scuza opoziţiei diverşilor manageri subordonaţi, evident prin asumarea echipei''.

''Am propus un model practicat cu succes de atâţia ani în Statele Unite ale Americii, acolo unde preşedintele nou ales schimbă în mai puţin de o săptămână circa 25000 de funcţionari pentru a-şi pune în aplicare programul votat de cetăţeni. Regret că acest proiect nu a fost perceput ca atare şi a fost respins total de către formatori de opinie importanţi, în consecinţă, din respect faţă de aceştia, am luat decizia ca luni să îmi retrag aceasta iniţiativă din Parlament'', a conchis parlamentarul afiliat PNL.

Numirile în funcţii de director general şi director general adjunct din administraţiile centrale şi locale se fac pe baza încrederii personale, potrivit unui proiect de lege iniţiat de senatorul Andrei Liviu Volosevici şi aflat în dezbatere publică la Senat până la începutul lunii noiembrie.

"Un conducător numit pe baza încrederii personale nu va putea fi adeptul rutinei şi al mediocrităţii, trebuind să fie competitiv şi dinamic pentru a păstra, în baza rezultatelor, încrederea primită. Pe de altă parte, persoana abilitată de a face o numire pe baza încrederii personale ar putea lua cu operativitate măsurile corective care s-ar impune", afirma Volosevici în expunerea de motive.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici