Vosganian: Informaţia că trei miniştri ar fi cercetaţi pentru corupţie este o "fantezie"

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a catalogat drept "fantezie" informaţia conform căreia în Guvernul României ar exista trei miniştri cercetaţi pentru corupţie, spunând că, dacă ar fi existat o anchetă a DIICOT în ceea ce-l priveşte, ar fi trebuit să ştie şi el, şi premierul, dar şi presa.

434 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Informaţia că trei miniştri ar fi cercetaţi pentru corupţie este o "fantezie"

Varujan Vosganian (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Prezent, joi, la Ploieşti, unde a participat la un workshop la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a afirmat că speculaţiile potrivit cărora din Guvernul României ar face parte trei miniştri acuzaţi de corupţie sunt "fantezie" şi că prin astfel de afirmaţii România este pusă într-o situaţie "stânjenitoare".

"Cred că datoria noastră este în primul rând să apărăm prestigiul statului român. Mi se pare neverosimil ca primul ministru să ne întrebe pe noi în şedinţa de Guvern dacă se oferă vreunul voluntar să fie ministru acuzat de corupţie pentru că dânsul nu ştie pe nimeni. Eu îmi exprim surprinderea că cineva, inclusiv agenţia France Presse, îşi poate imagina că surse de la Bruxelles ştiu ceea ce serviciile de informaţii din România nu ştiu", a spus Varujan Vosganian, întrebat cum comentează informaţiile legate de faptul că el ar fi unul dintre miniştrii acuzaţi de corupţie.

Despre presupusa anchetă a DIICOT în ceea ce îl priveşte, ministrul Economiei a spus că, dacă o astfel de anchetă ar fi existat, ar fi trebuit să ştie despre investigaţie şi el, şi premierul, dar şi presa.

În plus, Vosganian a lăsat să se înţeleagă că în spatele surselor care dau presei internaţionale nume de miniştri români acuzaţi de corupţie s-ar afla europarlamentarul Monica Macovei.

"Eu mi-am încheiat mandatul de ministru al Economiei şi Finanţelor acum cinci ani şi v-aş întreba eu cum de nimeni din România nu ştie (despre o eventuală anchetă – n.r.), dar ştiu surse din Bruxelles a căror voce cea mai explicită este doamna Monica Macovei. În situaţia în care ar fi existat o astfel de anchetă în ceea ce mă priveşte, atunci cu siguranţă măcar eu ar fi trebuit să ştiu sau ar fi trebuit să ştie premierul atunci când a acceptat cooptarea mea în cabinet. Ideea că serviciile române de informaţii nu cunosc că eu sunt anchetat şi DIICOT face ancheta în secret în aşa fel încât nimeni să nu ştie, ci doar doamna Monica Macovei, credeţi-mă, este o ipoteză care, în opinia mea, nu poate fi luată în discuţie şi mi se pare extrem de jenant să fiu întrebat eu, şi nu DIICOT", a mai spus Vosganian, care i-a întrebat pe jurnalişti: "Dumneavoastră credeţi că au aş fi putut merge la DIICOT fără ca dumneavoastră să aflaţi? Aţi auzit vreodată ca un ministru să fie audiat fără ca presa să cunoască?”.

Ministrul Economiei a mai afirmat că astfel de informaţii reprezintă "o fantezie" şi pun România într-o situaţie "stânjenitoare".

"Mie mi se pare că este o situaţie stânjenitoare, în care România nu ar trebui să fie pusă, cu atât mai mult cu cât chiar şi ceilalţi miniştri care au probleme care au avansat în procedură, niciunul din ei nu este acuzat de corupţie, astfel încât ideea că avem trei miniştri acuzaţi de corupţie este fantezie” a concluzionat Varujan Vosganian.

Raportul MCV precizează că noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, dar trei dintre noii miniştri erau cercetaţi penal, iar cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţie a unui ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate.

Un oficial din cadrul Comisiei Europene citat de AFP a precizat că doi dintre miniştrii la care face referire raportul elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare sunt vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi Varujan Vosganian, ministrul Economiei, care este vizat de o anchetă a DIICOT.

AFP reaminteşte că Liviu Dragnea este cercetat pentru presupusa implicare în fraudele din referendumul privind destituirea preşedintelui Traian Băsescu.

Al treilea ministru la care face referire raportul Comisiei Europene este Relu Fenechiu, titularul portofoliului Transporturilor, precizează AFP, reluând o declaraţie a premierului Victor Ponta.

Premierul Ponta a declarat, miercuri, că raportul CE conţine anumite erori materiale, precum faptul că nu s-ar fi întâmplat nimic în cazul miniştrilor verificaţi de ANI sau că ar fi miniştri cercetaţi pentru corupţie, iar acestea puteau fi îndreptate dacă "Mecanismul era şi de Cooperare, nu doar de Verificare".

"Nu a fost discutat şi cu noi, pentru că sunt câteva erori, acolo, materiale. În primul rând, înţeleg că nu s-a întâmplat nimic cu cei patru miniştri care aveau sesizare de la ANI. S-a întâmplat, nu mai sunt în Guvern şi îmi pare rău că nu mai sunt: şi Silaghi, şi Hellvig, şi Pop, şi Andronescu. Tocmai că i-am sacrificat pentru că aveau o sesizare de la ANI, de care nu aţi mai auzit şi de care probabil nici nu o să mai auziţi nimic în viitor, dar i-am sacrificat tocmai din acest motiv, iar acum se trece că nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat, că nu mai e niciunul dintre cei patru şi regret că nu mai e niciunul, dar a fost un semnal politic pe care am vrut să-l dau. Am mai citit că sunt trei miniştri cercetaţi pentru corupţie. Nu am reuşit să-i identific. Înţeleg, sigur, Fenechiu e trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, dar pe ceilalţi doi nu i-am găsit oricât i-am căutat. Care sunteţi vă rog să spuneţi, recunoaşteţi singuri. Probabil că e o eroare şi lucrurile astea se puteau îndrepta dacă Mecanismul era şi de Cooperare, nu doar de Verificare", s-a adresat Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.

Vicepremierul Daniel Chiţoiu a declarat, miercuri, că s-a pus în Guvern întrebarea referitoare la care ar fi miniştrii acuzaţi de corupţie, el arătând că Relu Fenechiu, Varujan Vosganian şi Liviu Dragnea nu se încadrează în categoria celor acuzaţi de corupţie.

"Asta ne întrebam şi noi azi în şedinţa de Guvern. Sunt miniştri care sunt acuzaţi de corupţie şi nu ştim care", a spus Chiţoiu.

Întrebat dacă Relu Fenechiu, Varujan Vosganian şi Liviu Dragnea ar trebui să demisioneze ca urmare a acuzaţiilor care li se aduc în dosarele pe care le au, Chiţoiu a răspuns negativ, arătând că cei trei nu sunt acuzaţi de corupţie. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici