Weber: Nu există pe agenda Guvernului adoptarea ordonanţei de urgenţă propusă de AEP/ Excluderea ALDE din familia europeană, o „minciună”

Renate Weber a declarat, vineri, că Guvernul nu are pe agenda sa, spre adoptare, Ordonanţa de urgenţă privind modificarea legislaţiei pentru referendum, propusă de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Eurodeputatul ALDE consideră că nu este necesar referendumul pe Justiţie.

674 afișări
Imaginea articolului Weber: Nu există pe agenda Guvernului adoptarea ordonanţei de urgenţă propusă de AEP/ Excluderea ALDE din familia europeană, o „minciună”

Weber: Nu există pe agenda Guvernului adoptarea ordonanţei de urgenţă propusă de AEP/ Europarlamentarul ALDE nu susţine referendumul pe justiţie

Totodată, Weber a afirmat că cetăţenii înscrişi în Registrul Electoral şi pe listele electorale coincide cu numărul întreg al populaţiei României.

"Eu văd că deocamdată e o iniţiativă care vine de la Autoritatea Electorală Permanentă, dar nu am nici o dată care să susţină că Guvernul va adopta o astfel de Ordonanţă de Urgenţă. Pe fond, cred că întotdeauna avem nevoie de stabilitate, în sensul în care noi trebuie să ştim clar cu multă vreme înainte de fapt câţi suntem şi în Registrul Electoral şi pe listele electorale, iar eu dacă mă uit la aceste cifre, văd că ele cam coincid cu populaţia României şi nu mai înţeleg unde mai sunt copiii. Cred că trebuie să ne facem curăţenie în acest domeniu pentru că întodeauna vom avea discuţii în contradictoriu pe aceste teme. Avem nevoie de stabilitate şi din datele pe care le am eu, nu există pe agenda Guvernului adoptarea unei astfel de Ordonanţe", a declarat Renate Weber, vineri, RFI.

Europarlamentarul ALDE a adăugat că nu susţine referendumul iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis pe tema justiţiei, considerând că cele două întrebări adresate populaţiei conţin de fapt şase ipoteze.

"Eu privesc cu ochiul unui jurist întrebările puse de preşedinte. Cele două sunt de fapt şase, adică ele conţin şase ipoteze distincte, la care oamenii pot vota diferit. Eu însămi am abordări diferite pe cele şase ipoteze şi atunci mi se pare că de fapt chemarea la referendum ar fi ceva ipocrit din partea mea, câtă vreme eu însămi nu sunt convinsă că este necesar acest referendum. Eu îl văd ca pe un exerciţiu electoral din partea preşedintelui Iohannis şi nimic altceva", a explicat Renate Weber.

Propunerea AEP

AEP a publicat o propunere de modificare, prin OUG, a legislaţiei electorale care să fie aplicată la alegerile europarlamentare şi referendumul pe Justiţie din 26 mai. Autoritatea propune validarea referendumului prin opţiunile valide ale alegătorilor înscrişi în Registrul electoral la data votării, potrivit documentului pus în dezbatere publică.

Astfel, alineatele (2) şi (3) ale articolului 5 ale OUG prevăd următoarele: "(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării".

Legislaţia electorală în vigoare prevede că rezultatul referendumului este validat prin opţiunile alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente.

"(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente", conform Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Pe 25 aprilie, Klaus Iohannis a semnat decretul de organizare a referendumului din 26 mai, care va avea loc în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare.

Întrebările care vor fi puse românilor sunt: „1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

Despre excluderea partidului condus de Tăriceanu din ALDE european

 

Eurodeputatul ALDE Renate Weber a declarat, vineri, că este „o minciună” informaţia că partidul din care face parte va fi dat afară din ALDE Europa, catlogând declaraţiile lui Guy Verhofstadt, ca fiind "total neadevărate" şi acuzând că acesta este în campanie electorală.

"Le explic că aceasta este pur şi simplu o minciună, pentru că faptul că îl avem pe domnul Guy Verhofstadt, care este în campanie electorală personală pentru propriile lui interese, deci faptul că îl avem pe dânsul cu nişte declaraţii total neadevărate nu înseamnă ceea ce dvs. tocmai aţi spus, faptul că avem un partid gen NEOS (liberalii austrieci-n.r.), care nici nu ştiu dacă va trimite măcar un singur deputat, care cere acest lucru nu înseamnă că aceasta este voinţa ALDE", a declarat Renate Weber, vineri, la RFI.

Europarlamentarul a mai afirmat că majoritatea membrilor ALDE Europa au susţinut în Congres şi la Convenţia formaţiunii politice că afirmaţiile privind excluderea partidului din România "sunt absolut nişte chestiuni în notă electorală".

"Am fost prezentă la întâlnirile ALDE Europa şi la Congres şi la Convenţie, am avut până şi un vot în sensul acesta şi cei mai mulţi, imensa majoritate a colegilor noştri au susţinut sus şi tare că acestea sunt absolut nişte chestiuni în notă electorală, pe care le fac unii şi alţii acum, dar sub nici o formă nu se pune problema ca ALDE România să fie dată afară din ALDE Europa", a spus Weber.

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a transmis, pe 25 aprilie, într-un mesaj pe Twitter, că se aşteaptă ca ALDE european să excludă oficial ALDE România, motivând că situaţia ţării noastre continuă să regreseze.

Totodată, la începutul lunii aprilie, purtătorul de cuvânt al ALDE european, Didrik de Schaetzen, a declarat, pentru MEDIAFAX, că este foarte probabil ca problema excluderii ALDE România din ALDE Europa să se regăsească pe agenda întâlnirii statutare a formaţiunii europene, din 28 iunie, în Elveţia.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici