Weber: Serviciile secrete au foarte multe puteri. Asistăm la un eşec răsunător al activităţii lor

Eurodeputatul ALDE Renate Weber consideră că serviciile de informaţii din România şi din UE au foarte multe puteri, însă lipsa de coordonare la nivelul schimbului de informaţii a dus la ceea ce pare a fi "un eşec răsunător" al activităţii lor.

1094 afișări
Imaginea articolului Weber: Serviciile secrete au foarte multe puteri. Asistăm la un eşec răsunător al activităţii lor

Weber: Serviciile secrete au foarte multe puteri. Asistăm la un eşec răsunător al activităţii lor

"În general, serviciile de informaţii şi de la noi, dar şi din alte ţări au foarte multe puteri. Întrebarea este dacă ele folosesc aceste puteri şi până acum se pare că nu le-au folosit, tocmai pentru a preveni cât mai multe dintre posibilele atacuri teroriste, care e adevărat, sunt puse la cale în această perioadă şi chiar se şi petrec", a declarat Renate Weber, la RFI, întrebată dacă se impune ca SRI să aibă puteri sporite, în contextul în care premierul Dacian Cioloş a ridicat problema cartelelor pre-pay care ar fi fost utilizate pentru pregătirea de atentate în UE.

Europarlamentarul a mai spus că faptul că UE a fost luată prin surprindere de criza refugiaţiilor ţine de modul defectuos în care au acţionat serviciile secrete europene, în condiţiile în care culegerea de date pe această temă ţine de competenţa acestora şi se ştie "foarte clar" că pe teritoriul UE există celule de pregătire a teroriştilor. "Eu de mai multă vreme am afirmat în legătură în general cu serviciile de informaţii, nu doar ale noastre, că mi se pare că de fapt asistăm la un eşec răsunător al activităţii acestora", a comentat Weber.

Eurodeputatul spune că principala problemă constă în aceea că datele strânse de serviciile de informaţii nu sunt împărţite cu celelalte servicii.

"Eu nu ştiu ce altceva mai cer serviciile, pentru că problema cea mai mare este a felului în care circulă informaţia. Am sentimentul care este confirmat de practică şi în sfârşit recunoscut în acest moment tot mai mult, dar de fiecare dată după ce ce întâmplă câte o tragedie, că de fapt fiecare serviciu dintr-o ţară sau servicii diferite din aceeaşi ţară păstrează informaţia pentru acel serviciu, ce-o face cu ea nu ştiu să vă spun, dar este clar că lipsa acestui schimb de informaţii nu face decât să pună alte servicii să muncească încă o dată. Deci e un fel de Cooperativa Munca în Zadar. Dacă informaţiile care strânse nu sunt împărţite cu celelalte servicii, în aşa fel încât să existe o imagine de ansamblu şi lăsăm ca fiecare să lucreze pe bucăţele foarte restrânse, atunci îmi pare rău, dar şi deciziile cu privire la ceea ce trebuie făcut vor fi decizii eronate, până la urmă" a comentat Renate Weber.

Ea a mai acuzat faptul că atunci când în Parlamentul European s-a discutat despre un pachet de măsuri care să vizeze coordonarea comună a serviciilor secrete, aceste propuneri au căzut la vot. "Trăim într-o ipocrizie totală şi, din păcate, rezultatul acestei ipocrizii sunt victimele omeneşti", a mai spus Weber.

De asemenea, ea a acuzat Comisia parlamentară pentru controlul SRI că susţine, prin preşedintele acestui for Gerogian Pop, modificarea legislaţiei în avantajul serviciilor secrete, neglijând principalele atribuţii ale comisie. "Un pic mă amuză (poziţia lui Gerogian Pop- n.r.) Nu-mi aduc aminte când comisia asta a făcut aşa ceva ( a controlat activitatea SRI-n.r.)", a comentat Weber.

Potrivit acesteia, dacă se are în vedere corectarea legislaţiei prin introducerea unor infracţiuni precum finanţarea acţiunilor teroriste, recrutarea sau propaganda, ar trebui acordată atenţie modului în care sunt definite acestea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici