Zgonea: Decizia Curţii Constituţionale în privinţa Legii referendumului dă dreptate USL

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, că Decizia Curţii Constituţionale în privinţa Legii referendumului dă dreptate USL, iar practic, Traian Băsescu poate fi demis prin votul majorităţii celor care se prezintă la vot, pe 29 iulie.

1063 afișări
Imaginea articolului Zgonea: Decizia Curţii Constituţionale în privinţa Legii referendumului dă dreptate USL

Zgonea: Decizia Curţii Constituţionale în privinţa Legii referendumului dă dreptate USL (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Decizia Curţii Constituţionale în privinţa Legii referendumului dă dreptate USL. În baza principiului juridic al simetriei, USL a propus ca regula folosită pentru alegerea Preşedintelui să se aplice şi în cazul demiterii acestuia. Prin sesizarea Curţii Constituţionale, PDL s-a opus acestui principiu de bun-simţ al simetriei. Cu unanimitate însă, cei 9 judecători ai Curţii au admis iniţiativa USL, conform căreia şeful statului este demis dacă 50%+1 din cei prezenţi la vot se pronunţă în acest sens. Sesizarea PDL, prin care se cerea demiterea Preşedintelui cu 9 milioane de voturi (50%+1 din cetăţenii înscrişi în listele electorale) a fost respinsă. Practic, în acest moment, Traian Băsescu poate fi demis prin votul majorităţii celor care se prezintă la vot. Pe 29 iulie, românii vor decide dacă îl păstrează sau nu pe Traian Băsescu în funcţia de preşedinte", susţine Zgonea, citat într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Preşedintele Camerei Deputaţilor consideră că, în noua sa formă, Legea referendumului respectă principiul juridic al simetriei şi bunele practici în materie electorală.

"Cu adevărat important este că, odată cu decizia luată astăzi de Curtea Constituţională, se revine la o situaţie normală, reglementată obiectiv, în acord cu principiile de drept şi cu bunele practici în materie electorală. Demagogia şi minciuna celor din PDL au fost din nou demascate. Acum, este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislaţia privind referendumul cu decizia Curţii", a susţinut Valeriu Zgonea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici