Zgonea, despre respingerea înregistrării USD: Suntem în termen, putem depune lista sub sigla PSD

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, despre respingerea de către BEC a înregistrării alianţei USD, că Uniunea va decide într-o şedinţă cum va merge la europarlamentare, existând posibilitatea ca lista de candidaţi să fie depusă sub sigla unui partid, respectiv PSD.

161 afișări
Imaginea articolului Zgonea, despre respingerea înregistrării USD: Suntem în termen, putem depune lista sub sigla PSD

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Vom discuta la partid, nu este o mare problemă, partenerii noştri, şi PC şi UNPR, au mai avut un candidat şi în 2009, la alegerile europarlamentare, tot sub sigla PSD. Vom găsi o soluţie în cadrul USD pentru această întâmplare", a comentat Valeriu Zgonea.

Potrivit lui Zgonea, "principalii 16-18 candidaţi sunt cunoscuţi, sigla partidului este cunoscută şi se va lua o decizie în cadrul USD sub ce siglă se va merge la europarlamentare".

"USD se va întruni în şedinţă, va lua o decizie (...) suntem în termenele legale, avem posibilitatea să depunem în continuare, sub sigla unui partid, să candidăm în alegerile europarlamentare. Nu este nicio problemă, s-a mai întâmplat", a mai declarat Valeriu Zgonea.

Despre faptul că USD a semnat un acord politic cu UDMR, pentru susţinerea noului Executiv, Zgonea a precizat că Parlamentul nu votează acorduri politice, ci propuneri de guvernare.

"Proiectul care a fost trimis celor două Birouri Permanente reunite este proiectul din 2012 la care s-a asociat şi UDMR şi, din ce am fost imformat de liderii grupurilor parlamengare PPDD, şi ei îl vor susţine. M-am uitat foarte atent la prevederile constituţionale, nu se încalcă nicio prevedere, este un acord între grupurile politice parlamentare, de susţinere a acestui program", a spus Zgonea.

El a adăugat că votul este secret şi oricine poate vota noul Executiv şi programul de guvernare.

"Dacă acest model, această mică remaniere, primeşte 100% din voturile Parlamentului, nu se schimbă sub nicio formă proiectul guvernamental. Din punct de vedere constituţional, noi nu avem nicio problemă", a mai arătat Valeriu Zgonea.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că decizia BEC de a respinge constituirea alianţei electorale USD va fi discutată în şedinţa CExN, for reunit la Palatul Parlamentului, el evitând să facă alte declaraţii pe această temă.

"Se va discuta în şedinţă", a spus Dragnea, la începutul şedinţei CExN.

Biroul Electoral Central a respins, luni, înregistrarea pentru alegerile europarlamentare a alianţei electorale USD, formată din PSD, UNPR şi PC.

Vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ, membru în BEC, a declarat pentru MEDIAFAX că motivul pentru care a fost respinsă solicitarea de înregistrare a alianţei electorale Uniunea Social Democrată este legat de faptul că aceeaşi denumire a fost folosită la alegerile din 1996 pentru Parlament.

El a precizat că este vorba despre încălcarea articolului 7 alineatul 1 din Legea 33/2007 privind alegerile europarlamentare.

Potrivit acestui articol, partidele politice, alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale se pot asocia între ele numai la nivel naţional, pe bază de protocol, constituind o alianţă electorală, în scopul participării la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European. Un partid politic, o alianţă politică sau o organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale nu poate face parte decât dintr-o singură alianţă electorală. Alianţa electorală care a participat la alegerile anterioare, indiferent de tipul acestora, sub o denumire o poate păstra numai dacă nu şi-a schimbat componenţa iniţială.

"De asemenea, denumirea respectivă nu poate fi utilizată de o altă alianţă", stabileşte legea.

Reprezentantul PDL în BEC, avocatul Cristian Ene, a declarat pentru MEDIAFAX că reprezentanţii partidelor care s-au exprimat pentru respingerea alianţei electorale USD au fost PDL, PMP şi PNL, fiind înregistrate 10 voturi pentru respingere şi 4 pentru admitere.

Ene a precizat că motivul invocat de reprezentanţii celor trei partide a vizat faptul că la alegerile parlamentare din 1996 a candidat alianţa Uniunea Social Democrată, compusă din PD şi PDSR.

USD poate formula contestaţie faţă de decizia BEC.

"Prin decizie a Biroului Electoral Central s-a respins protocolul de constituire a Alianţei Electorale Uniunea Social Democrată. Decizia BEC poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în termen de 24 de ore de la afişarea acesteia", se arată într-un comunicat al BEC.

Termenul pentru depunerea protocolului de constituire a unei alianţe electorale este stabilit în 4 martie de HG pentru aprobarea calendarului pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.

Uniunea Social Democrată a fost o alianţă electorală pentru alegerile din 1996, formată de PD şi PSDR (Partidul Social-Democrat Român, parte a CDR până în 1992). USD s-a constituit pe 27 septembrie 1995. La alegerile parlamentare din 1996, USD a obţinut 23 de locuri în Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici