Ziua Naţiunilor Unite. Ciolacu: O zi a speranţei

O zi a speranţei în care putem reflecta asupra realizărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a agenţiilor sale, în efortul lor de a face lumea un loc mai bun - asta a spus premierul Marcel Ciolacu, miercuri seara, la Palatul Victoria, la celebrarea Zilei Naţiunilor Unite.

101 afișări
Imaginea articolului Ziua Naţiunilor Unite. Ciolacu: O zi a speranţei

Ziua Naţiunilor Unite. Ciolacu: O zi a speranţei

„Organizaţia Naţiunilor Unite s-a născut din convingerea fermă că putem avea o lume în care pacea, libertatea, respectul pentru drepturile omului, respectul şi cooperarea între naţiuni sunt reale şi durabile. Astăzi îi onorăm pe cei care au crezut în această idee, pe cei care au construit această organizaţie, precum şi pe toţi cei care continuă să contribuie la afirmarea rolului Organizaţiei Naţiunilor Unite. Cu atât mai mult, astăzi - când vorbim - liderii politici trebuie să onoreze viziunea Cartei Naţiunilor Unite, lucrând pentru a pune capăt conflictelor, pentru a proteja drepturile şi libertăţile fundamentale ale oamenilor, pentru a elimina sărăcia, dar şi pentru a reuşi tranziţia la economia verde şi a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă”, a spus premierul Marcel Ciolacu, la celebrarea Zilei Naţiunilor Unite.

Ciolacu a mai spus că niciun stat nu are capacitatea de a furniza singur răspunsuri eficiente şi durabile la provocările actuale.

„Pe plan global ne confruntăm cu o suprapunere de crize de mare amploare, precum conflictele care continuă să afecteze numeroase state, restrângerea spaţiului democratic, schimbările climatice, ameninţările majore la adresa păcii şi securităţii internaţionale. De la înfiinţarea ONU, imediat după încheierea celui de-al doilea Război Mondial, niciodată preocupările legate de pacea şi securitatea internaţională nu au fost mai serioase, pe fondul agresiunii ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, a evoluţiilor din Orientul Mijlociu, al creşterii terorismului sau al îngrijorărilor provocate de domeniul dezarmării şi controlului armamentelor la nivel global. De la adoptarea Cartei Naţiunilor Unite acum 78 de ani, valorile şi principiile Organizaţiei Naţiunilor Unite au rămas aceleaşi, dar rolul său a evoluat pentru a răspunde provocărilor care nici măcar nu existau la momentul înfiinţării organizaţiei. Aşa cum ştiţi, după Revoluţie, Guvernul României a invitat mai multe Agenţii ONU în ţara noastră pentru a sprijini procesul democratic, promovarea şi respectarea drepturilor omului. În timp ce România a înregistrat progrese semnificative şi a devenit o ţară membră a Uniunii Europene, am continuat să ne unim eforturile cu programele ONU şi cu agenţiile specializate din ţară: Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Banca Mondială, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR)”, a menţionat premierul.

Marcel Ciolacu a mai spus că sistemul ONU a jucat un rol cheie în aducerea în România a celor mai bune practici şi a expertizei internaţionale din întreaga lume, contribuind la dezvoltarea durabilă a ţării noastre, la promovarea drepturilor şi libertăţilor omului, la reformele structurale în sprijinul grupurilor vulnerabile, precum şi la împărtăşirea celor mai bune practici ale României la nivel regional şi global.

Totodată, România a avut şi are în Banca Mondială un partener esenţial în susţinerea dezvoltării economice a ţării noastre şi în lupta împotriva sărăciei, potrivit premierului Ciolacu.

„Expertiza financiară, dar mai ales expertiza tehnică au contribuit la implementarea unor proiecte vitale, prin care România şi-a dezvoltat infrastructura, şi-a sporit accesul la servicii esenţiale, şi-a promovat creşterea economică durabilă. Ca şi exemplu, reforma pensiilor speciale, pe care tocmai am adoptat-o, nu ar fi fost posibilă fără expertiza Băncii Mondiale! Vă mulţumesc pentru suportul acordat şi mă bazez pe expertiza dumneavoastră şi în ceea ce priveşte finalizarea reformei pensiilor generale, reformă prin care vom corecta toate inechităţile actualului sistem! În toţi aceşti ani, şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii a făcut eforturi continue pentru a impulsiona şi a sprijini reformele privitoare la drepturile şi bunăstarea copiilor. Cu suportul UNICEF, România a reuşit să îmbunătăţească accesul la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, precum şi accesul la serviciile de sănătate şi protecţie pentru toţi copiii care trăiesc în ţara noastră. Vă mulţumesc de asemenea pentru sprijin! Mai sunt, după cum bine ştim, multe de făcut! Un alt mare aliat în eforturile noastre de a consolida sistemul de sănătate a fost şi este în continuare Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Mai ales în ultimii ani, sprijinul OMS a fost esenţial în gestionarea crizelor de sănătate publică, prilejuite de pandemia de COVID-19. Protejarea sănătăţii şi a bunăstării cetăţenilor noştri nu ar fi fost posibilă fără expertiza OMS! De asemenea, vă mulţumesc! Cu evoluţia dinamicii geopolitice şi, implicit, a migraţiei, şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a fost un partener cheie în gestionarea valurilor de migraţie, asigurând drepturile şi bunăstarea migranţilor şi a persoanelor strămutate, oferind sprijin pentru incluziunea socială a acestora. Astfel, cu sprijinul OIM, cei care vin astăzi în România se bucură de o viaţă mai sigură şi mai bună”, a mai spus Ciolacu.

Premierul a menţionat şi Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, care a avut un rol vital în sprijinirea refugiaţilor şi solicitanţilor de azil din România.

„Angajamentul lor neobosit de a-i proteja, de a-i asista pe cei forţaţi să-şi părăsească casele este o dovadă clară a principiilor umanităţii şi compasiunii promovate de Organizaţia Naţiunilor Unite.
Doamnelor şi domnilor, Pandemia de COVID-19 şi criza refugiaţilor din Ucraina sunt cele mai recente exemple în care Agenţiile Naţiunilor Unite din România au avut un rol esenţial. Sunt sigur că vor continua să fie parteneri cheie care să ne inspire şi care să ne sprijine cu expertiza lor în continuarea dezvoltării sociale şi economice durabile, în promovarea valorilor păcii, a drepturilor omului şi a justiţiei sociale, în protejarea grupurilor vulnerabile. De asemenea, trebuie să ne unim forţele pentru a gestiona schimbările climatice şi pentru a utiliza tehnologiile inovatoare, precum inteligenţa artificială, în sprijinul capitalului uman. Cu ocazia celebrării Zilei Naţiunilor Unite, vă invit să reconfirmăm angajamentul nostru, al tuturor, de a lucra împreună, alături de întreaga comunitate internaţională şi de instituţiile şi organizaţiile prezente, pentru a construi un viitor mai bun pentru toţi. Pentru a continua să fim Naţiunile Unite! Împreună, putem atinge obiectivele de dezvoltare durabilă, împreună putem crea o lume în care nimeni să nu fie lăsat în urmă. O lume în care copiii noştri pot prospera! O lume în care vârstnicii pot beneficia de tot respectul cuvenit! O lume în care fiecare cetăţean se poate dezvolta neîngrădit!”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici