Zsolt Nemeth: Disputa privind steagul Ţinutului Secuiesc trebuie soluţionată prin dialog

Dialogul între Ungaria şi România este cea mai adecvată metodă de soluţionare a disputei în legătură cu utilizarea steagului Ţinutului Secuiesc, a declarat secretarul ungar de stat Zsolt Nemeth într-un interviu publicat miercuri de cotidianul ungar din Transilvania Kronika, relatează MTI.

248 afișări
Imaginea articolului Zsolt Nemeth: Disputa privind steagul Ţinutului Secuiesc trebuie soluţionată prin dialog

Zsolt Nemeth: Disputa privind steagul Ţinutului Secuiesc trebuie soluţionată prin dialog - presă (Imagine: Vargyasi Levente / MediafaxFoto)

Nemeth a declarat că a utilizat o expresie "blândă" atunci când a calificat drept o "agresiune simbolică" interzicerea de către autorităţile române a utilizării steagului Ţinutului Secuiesc.

El a adăugat, însă, că reprezentanţii locali ai Guvernului României s-au opus "cu putere" utilizării steagului secuiesc de mai multe luni şi că aceştia neagă dreptul Ţinutului Secuiesc de a deţine simboluri. Acest lucru este inacceptabil în Europa, a apreciat Nemeth.

"O comunitate etnică există nu pentru că un guvern vrea sau nu acest lucru, ci pentru că membrii comunităţii simt în acest fel", a adăugat el.

Identitatea regională şi utilizarea simbolurilor asociate acesteia sunt acceptate, de obicei, nu doar în Uniunea Europeană (UE), ci şi în România. Numai secuilor li se interzice acest drept, a mai apreciat secretarul de stat ungar.

Ar fi imposibil de imaginat, în Ungaria, ca cineva să militeze pentru interzicerea arborării steagului românesc pe clădiri publice şi şcoli în sate cu rezidenţi români, a adăugat Nemeth .

Solicitarea autonomiei Ţinutului Secuiesc nu este un gest împotriva României, a subliniat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici