Colectarea selectivă începe de pe băncile şcolii: Programul ASAP se extinde la nivel naţional şi începe cu şcolile din Braşov

Articol cu conţinut publicitar

1039 afișări
Imaginea articolului Colectarea selectivă începe de pe băncile şcolii: Programul ASAP se extinde la nivel naţional şi începe cu şcolile din Braşov

(P) Colectarea selectivă începe de pe băncile şcolii: Programul ASAP se extinde la nivel naţional şi începe cu şcolile din Braşov

Elevii braşoveni se alătură schimbării şi vor fi primii din afara Bucureştiului care vor intra în Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), un program care îşi propune să educe adolescenţii cu privire la poluarea cu plastic.

Prin urmare, iniţiativa de responsabilitate socială lansată de Fundaţia The Institute şi susţinută de Lidl România îşi extinde programul de colectare selectivă a deşeurilor în unităţile de învăţământ din Braşov, în urma unui acord semnat cu autorităţile locale din acelaşi oraş.

Nevoia de a proteja mediul înconjurător este una din ce în ce mai presantă, iar ASAP mizează pe dezvoltarea infrastructurii necesare şi pe educarea generaţiei care ar putea face lucrurile altfel, care ar putea învăţa de pe acum să utilizeze responsabil plasticul şi cum să îl recicleze.

Cu România aflată pe locul 26 din 27 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata colectării deşeurilor municipale, cifrele arată că doar puţin peste 11% din totalul deşeurilor erau reciclate în 2018.

Situaţia este cu atât mai presantă atunci când ne gândim că România produce anual peste 270 de kilograme de deşeuri pe cap de locuitor, în medie, dintre care aproape 10% reprezintă plastic.

Realitatea ne arată că eforturile care s-au făcut până acum în ţară nu sunt suficiente. În contextul în care România şi-a asumat că în 2020 ajunge la un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din totalul deşeurilor menajere care provin din plastic, hârtie, metal şi alte surse, realitatea anului 2019 arată că rata era abia la 11,5%.

Cu peste 5.000 de ambasadori activi, ASAP a venit ca un generator de schimbare cu planul de a duce programul de colectare selectivă a deşeurilor în toate şcolile din România, în timp ce dezvoltă o componentă educaţională puternică, pe limba tinerilor.

Braşov începe ASAP

Armata Selectării Atente a Plasticului vine de la începutul anului şcolar 2021-2022 lângă cele 52 de unităţi de învăţământ din oraşul Braşov, acesta fiind abia primul pas în extinderea proiectului la nivel naţional.

„Semnarea acordului de parteneriat cu Primăria Municipiului Braşov reprezintă primul pas pe care proiectul ASAP îl face pentru extinderea la nivel naţional a iniţiativei noastre de a crea cea mai mare infrastructură logistică şi umană funcţională pentru colectarea selectivă a deşeurilor în vederea reciclării în şcolile din România”, a explicat Andrei Borţun, CEO al Fundaţiei The Institute, fondatorul programului ASAP.

Concret, programul implică sprijinirea şcolilor pentru achiziţionarea infrastructurii de colectare separată a deşeurilor reciclabile. Totodată, specialiştii ASAP ajută la calibrarea optimă a volumului, distribuţiei şi amplasării recipientelor dedicate colectării.

Mai mult, programul se adresează elevilor cu o campanie puternică de educare, axată pe explicarea modului corect de colectare pe fracţii, respectiv plastic, hârtie, metal şi sticlă.

 

 

În acelaşi timp, educaţia presupune şi înţelegerea traseului deşeurilor, de la colectare până la drumul lor la staţiile de sortare, întrucât imaginea de ansamblu este importantă în înţelegerea fenomenului.

Toate aceste componente educaţionale aşază bazele unei colectări mai bune a deşeurilor, ceea ce duce în final la reducerea poluării cu ambalaje.

Totodată, ASAP îşi propune o monitorizare atentă a progresului şi a impactului, ceea ce face ca a treia componentă concretă din program să fie cea de colectare şi corelare de date de la furnizorul de salubritate contractat de autorităţi pentru ridicarea deşeurilor reciclabile – cu obiectivul de a urmări calitatea colectării pe fracţii.

Abia primul pas

Parteneriatul cu Primăria Braşov reprezintă primul pas dintr-un plan ambiţios de extindere naţională, în contextul în care programul a fost testat iniţial în cele 69 de unităţi de învăţământ din Sectorul 6 al Capitalei.

„Ne bucurăm că programului pilot din Sectorul 6 al Capitalei se alătură acum şi municipiul Braşov şi ne propunem ca în anul şcolar 2021 – 2022 să extindem programul ASAP de colectare selectivă în toate reşedinţele de judeţ din România şi în celelalte sectoare din Bucureşti, urmând ca până în 2025 programul să fie implementat şi preluat la nivelul întregii ţări.”, a adăugat Andrei Borţun.

Concret, ASAP îşi propune să ajungă în şcolile din toate cele 41 de reşedinte de judeţ din România şi în toate sectoarele Bucureştiului, iar această extindere va începe odată cu debutul anului şcolar 2021-2022.

Planul prevede ca până în 2025 acesta să fie implementat în toate şcolile din România.

Programul care vizează şcolile a pornit de la o petiţie iniţiată de comunitatea ASAP, care solicită să fie luate măsuri imediate în vederea adoptării unui model funcţional de colectare selectivă şi reciclare a deşeurilor în toate şcolile din România.

Din noiembrie 2020 şi până acum petiţia a strâns deja peste 28.000 de semnături şi poate fi semnată în continuare aici - https://asap-romania.ro/petitie

Programul va începe în Braşov abia în toamnă, odată cu începutul anului şcolar, dar în prezent el deja funcţionează în cele 69 de unităţi de învăţământ din Sectorul 6.

Pentru desfăşurarea programului de colectare selectivă în şcoli, ASAP România a încheiat un protocol de colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Consiliul Elevilor şi GreenPoint Management.

Totodată, ASAP îşi propune dezvoltarea unui ghid de implementare a unui sistem unitar de colectare selectivă a deşeurilor în învăţământul preuniversitar din România, ce vizează facilitarea şi asigurarea unei bune conduite de colectare şi reciclare a deşeurilor.

În ceea ce priveşte educaţia, ASAP a lansat şi o revistă online care cuprinde informaţii complete despre plastic şi impactul lui asupra planetei şi asupra sănătăţii noastre.

Toate acestea sunt prezentate într-o manieră inedită şi fresh, pe limba tinerilor - https://asap-romania.ro/

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici