(P) Căpuşele: e cazul să le acordăm mai multă atenţie

1030 afișări
Imaginea articolului (P) Căpuşele: e cazul să le acordăm mai multă atenţie

(P) Căpuşele: e cazul să le acordăm mai multă atenţie

Nu este o noutate faptul că relaxarea sau activităţile fizice în aer liber au ca scop să ne deconecteze, să ne aducă acea linişte pe care nu prea o regăsim în mijlocul oraşului.

Însă atunci când mergem în parc sau la picnic, în drumeţii, grădinărim sau alergăm în natură, un pic de atenţie în plus ne poate feri de complicaţii mai mari, pentru că putem întâlni un pericol de care, de multe ori, nu prea ţinem cont: căpuşele.

             

Pentru a-l evita trebuie să avem în vedere câteva aspecte înainte să pornim la drum, ştiut fiind faptul că acesteapot transmite o serie de boli grave pentru om.

            

Cea mai cunoscută este boala Lyme, însă căpuşele mai pot transmite şi encefalita de căpuşă. Aceasta e o boală infecţioasă mai puţin cunoscută, chiar şi în rândul medicilor, pentru care nu există un tratament specific.

Această afecţiune se transmite prin muşcătura unei căpuşe infectate cu virusul encefalitei de căpuşă şi are o evoluţie bifazică.

Înfazainiţială, boala se manifestă ca o gripă cufebrămoderată, oboseală, durerimusculareşi de cap. În a douafază, ceaneurologică, simptomele sunt mai grave: febră mare, greaţă, cefalee, redoare de ceafă, ameţeli, confuzie.

Primele semne pot apărea în 7 – 14 zile de la muşcătură şi durează între 2 şi 7 zile.

Pentru a a afla mai multe informaţii despre cum putemevita o eventuală infectare şi despre opţiunea vaccinării este recomandat să ne adresăm medicului de familie..De asemenea, putem accesa şi www.desprecapuse.ro, o sursă de ma imulte date şi informaţii.

În plus, pentru a nu fi vulnerabili şi pentru a nu fi expuşi în faţa acestor artropode cu viaţă parazitară, ar trebui să ţinem cont de câteva recomandări când ieşim în natură.

În primul rând, trebuie să ştim zonele unde căpuşele sunt prezente, iar sfatul medicului este să le evităm.

Dacă totuşi ajungem pe acolo, e bine să purtăm hainedeschise la culoare, tricouri cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi să ne verificăm regulat de căpuşe.

La toate acestea, dacă avem la îndemână spray anti-insecte sau pensetă pe care să le folosim imediat, scădem riscurile de infectare.
- Viza ANMDM nr 9799E/06.07.2020

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici