(P) Importanta utilizarii mastilor de protectie si eficienta lor

275 afișări
Imaginea articolului (P) Importanta utilizarii mastilor de protectie si eficienta lor

(P) Importanta utilizarii mastilor de protectie si eficienta lor

De la izbucnirea si raspandirea virusului COVID-19 in intreaga lume, masca de fata a fost unul dintre cele mai importante instrumente in lupta impotriva acestui virus.

Mastile de protectie reduc cantitatea de germeni din aerul inhalat si expirat pentru a proteja in mod egal atat pacientul, cat si purtatorul. Masca creeaza o bariera de filtrare a microbilor si bacteriilor si reduce in mod eficient riscul de transmitere infectioasa.

Se obtine un nivel diferit de protectie in functie de tipul de masca de fata pe care o purtati.

In domeniul medical, mastile de fata se impart in general in doua categorii: masti chirurgicale clasice si masti cu filtrare a particulelor (masti FFP).

Mastile chirurgicale sunt de obicei din 3 straturi, din material netesut special si pot fi prinse fie cu legaturi, fie cu elastic dupa urechi, in functie de design. Acestea sunt destinate utilizarii in timpul examinarilor, tratamentelor si in sala de operatie, unde sunt folosite pentru a proteja atat personalul medical, cat si pacientii.

Pe de o parte, astfel de masti de protectie intercepteaza picaturile din aerul expirat si, pe de alta parte, impiedica personalul sa intre in contact cu stropii proveniti din stranut, tuse...etc.

Se face distinctie intre mastile de fata de tip I, care au o capacitate de filtrare bacteriana de cel putin 95% si mastile de fata de tip II, care au o capacitate de filtrare bacteriana de cel putin 98%.

Mastile chirurgicale care sunt si rezistente la fluide corespund tipului II R. (exemplu de masti chirurgicale tip IIR).

De regula, mastile de fata nesterile sunt furnizate in cutie de 50 de bucati. Aceste masti de fata nu sunt reutilizabile si trebuie aruncate dupa utilizare.

In Uniunea Europeana, o masca de fata de unica folosinta trebuie sa aiba marcaj CE si sa respecte EN 14683.

Masca FFP acopera nasul si gura si, datorita formei sale, asigura o etansare mult mai buna decat mastile chirurgicale. Mastile FFP sunt de obicei realizate din material netesut si protejeaza impotriva inhalarii particulelor si a aerosolilor. La majoritatea modelelor, lamela pentru nas asigura ca masca sa poata fi ajustata optim pe fata, fixand-o in zona nasului si fiind confortabila de purtat. Acest model de masca are adesea o banda suplimentara de etansare care asigura ca aerul sa nu poata patrunde nefiltrat prin laterale sau pe la barbie.

Mastile FFP pot fi prinse fie legaturi, fie cu elastice dupa urechi, in functie de design.

Aceste masti de protectie respiratorie FFP pot fi distinse intre 3 clase: FFP1, FFP2 si FFP3.

Mastile FFP1 cu o scurgere totala maxima de 25%, filtreaza praful netoxic de pana la 4 ori concentratia maxima la locul de munca.

Mastile FFP2 au un efect de protectie de cel putin 95% si pot filtra particulele solide si lichide, praful nociv si alte substante nocive de pana la 10 ori concentratia maxima la locul de munca.

Mastile FFP3 au cel mai mare efect de protectie (min. 99 %). Ele filtreaza nu numai substantele toxice, ci si aerosolii picaturilor, bacteriile, virusii si substantele radioactive din aerul pe care il respiram. Pot fi utilizate de pana la 30 de ori concentratia la locul de munca.

Mastile FFP sunt ambalate individual si sunt comercializate in diferite culori.

Mai exista si masti de protectie respiratorie cu supapa, care asigura o respiratie fara efort si  constituie o bariera de filtrare a microbilor si bacteriilor. Aceste masti de protectie respiratorie sunt eficiente impotriva infectarii cu virusi care pot fi transmisi prin intermediul picatorilor provenite de la stropi provocati de stranut, tuse si chiar vorbire. Sunt prevazute cu lamela metalica pentru o adaptare perfecta la forma fetei si sunt ambalate individual. Mastile cu supapa nu sunt masti medicale. Cand purtati protectie respiratorie in medii sterile sau de ingrijire a sanatatii, se recomanda sa purtati masti fara supape pentru a preveni orice potentiala contaminare incrucisata. Desi o masca cu supapa faciliteaza respiratia, aceasta va proteja doar purtatorul, deoarece aerul expirat prin supapa este posibil sa contamineze mediul extern.

MKD Medicale va ofera masti de unica folosinta, masti cu performanta ridicata de filtrare a bacteriilor, masti respiratorii cu supape de expirare, precum si masti obisnuite realizate din material textil. In magazinul nostru online gasiti o gama diversa de masti, de la masti chirurgicale intr-o singura culoare, pana la cele colorate sau cu imprimeu.

Indiferent daca purtati o masca chirurgicala clasica, o masca cu filtrare FFP sau o masca din tercot, amintiti-va intotdeauna sa va spalati pe maini inainte de a pune masca, precum si dupa ce o indepartati.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici