Record pe piaţa artei

Fără îndoială, recordul la secţia "artă contemporană" obţinut în cadrul ultimelor vânzări ale casei de licitaţii Monavissa a întrecut orice previziune. Sabin Bălaşa, protagonistul acestui record, este cu adevărat o "legendă vie".

1 afișare
Imaginea articolului Record pe piaţa artei

Record pe piaţa artei

De fapt, stupefacţia în rândul jurnaliştilor, comentatori ai fenomenului artistic de la noi, şi interpretările - mai mult sau mai puţin colorate - stârnite de achiziţia tabloului "Tinereţe" la preţul de aproape o jumătate de miliard de lei vechi (45.000 RON, de la 12.000) semnat de un pictor în viaţă sunt oarecum justificate: e vorba, totuşi, de o premieră absolută la o casă de licitaţii din România. Numai că, din păcate, la noi, atunci când cineva iese din rând, se obişnuieşte să se arunce cu pietre - fie direct, fie pe... ocolite. Ştim cu toţii că pictorul Sabin Bălaşa a fost foarte apreciat înainte de 1989, iar regimul comunist l-a cultivat cu afişată perseverenţă. Poate că tocmai acest lucru îi deranjează pe unii. Sau poate faptul că Sabin Bălaşa continuă să fie căutat şi astăzi, îndeosebi de colecţionarii din străinătate. E dificil de  spus cum funcţionează gusturile iubitorilor de artă in zilele noastre şi mai ales spre ce anume aleargă aceştia. Aşadar, nudul feminin, îmbrăcat în albastru - tema sa favorită, care l-a consacrat - sau stilul lui Sabin Bălaşa sporesc numărul colecţionarilor şi, în egală măsură, al comenzilor?! Dar, oare, e firesc să ne preocupe acest aspect, dincolo de hotarele bunului simţ? Şi nu numai referitor la un artist cum este Bălaşa, al cărui nume şi a cărui operă sunt asociate, de obicei, după '90, cu scandaluri de tipul celor relatate de presă în urmă cu câţiva ani, cel mai recent fiind cazul frescelor din Biblioteca Academiei de Studii Economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici