Când ar putea UE să înceapă oficial negocierile de aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova? Pasul ar putea întâlni obstacole după preluarea preşedinţiei UE de către Budapesta

  • Mai multe state membre ale UE au cerut marţi, 21 mai, ca blocul comunitar să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova până la sfârşitul lunii iunie.
  • Cu toate acestea, mai multe obstacole tehnice şi politice rămân pentru ca această decizie să fie luată.
637 afișări
Imaginea articolului Când ar putea UE să înceapă oficial negocierile de aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova? Pasul ar putea întâlni obstacole după preluarea preşedinţiei UE de către Budapesta

Când ar putea UE să înceapă oficial negocierile de aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova? Pasul ar putea întâlni obstacole după preluarea preşedinţiei UE de către Budapesta

În luna decembrie 2023, UE a luat decizia de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova la blocul comunitar. Din acel moment, ambele ţări au început procesele de examinare pentru a evalua ce legislaţii naţionale trebuie aliniate la legislaţia actuală a blocului, notează Euractiv.

Pentru ca aceste negocieri să înceapă oficial, statele membre ale UE trebuie să semneze încă un cadru oficial de negociere pentru acest proces, care a fost propus de Comisia Europeană în luna martie.

Potrivit diplomaţilor UE, speranţa multora a fost de a finaliza examinarea înainte de preşedinţia ungară a UE din a doua jumătate a acestui an, pentru a evita ca această chestiune să devină ,,prea politizată" odată cu preluarea conducerii preşedinţiei UE de către Ungaria.

Luând cuvântul la Bruxelles, ministrul francez al afacerilor europene, Jean-Noel Barrot, a cerut ,,deschiderea efectivă a negocierilor" înainte de încheierea preşedinţiei rotative a Belgiei, la sfârşitul lunii iunie. Printre susţintătorii acestei idei se află şi Irlanda şi Suedia, relevă sursa citată.

Pe ce dată ar putea începe negocierile

Cea mai recentă dată posibilă avansată de preşedinţia belgiană este acum 25 iunie, cu două zile înainte de summitul UE din iunie, au confirmat mai mulţi diplomaţi europeni, potrivit Euractiv.

Diplomaţii UE se tem, de asemenea, că Budapesta ar putea bloca progresul negocierilor de aderare atunci când va prelua preşedinţia în iulie, în contextul în care Ungaria s-a opus de mai multe ori unor măsuri care veneau în sprijinul Ucrainei în timpul invaziei ruseşti.

În ultimele luni, Budapesta a susţinut că Ucraina a beneficiat de un tratament preferenţial în ciuda faptului că nu îndeplineşte criteriile necesare, inclusiv în ceea ce priveşte disputa bilaterală privind drepturile minorităţilor naţionale.

Marţi, Republica Moldova a încheiat un parteneriat de Apărare şi Securitate cu UE, fiind prima ţară care face un astfel de pas cu blocul comunitar. Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a subliniat importanţa acestui acord prin intermediul unei postări pe reţeaua X. „Acest parteneriat va spori capacitatea de rezistenţă a ţării. El ne va permite să abordăm împreună provocările comune în materie de securitate, să facem angajamentul nostru mai eficient şi să explorăm noi domenii de cooperare”, a declarat el, potrivit Reuters.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici