16 decembrie 1989, Timişoara. Un tramvai şi o dorinţă: Jos Ceauşescu!

16 decembrie 1989, ora19:00. Poetul Ion Monoran (foto) opreşte un tramvai în staţia din apropierea Bisericii Reformate din Timişoara, trăgând de funia pantografului şi strigând „Jos Ceauşescu!”. Circulaţia a fost blocată şi o coloană de câteva sute de oameni s-a îndreptat către Comitetul Judeţean al Partidului Comunist Român, strigând „Libertate!”, „Jos Ceauşescu!” şi „Jos comunismul!”.

20880 afișări
Imaginea articolului 16 decembrie 1989, Timişoara. Un tramvai şi o dorinţă: Jos Ceauşescu!

16 decembrie 1989, Timişoara. Un tramvai şi o dorinţă: Jos Ceauşescu!

Ajunşi în faţac lădirii, manifestanţii au fost întâmpinaţi de un cordon de miliţieni cu bastoane. Furioşi, manifestanţii s-au încăierat cu forţele de ordine şi au spart geamurile Comitetului Judeţean PCR, devastând mai multe încăperi din care au aruncat tablourile lui Ceauşescu şi cărţile cu coperţi roşii. Începuse sfârşitul…

La 16 decembrie 1989, cele câteva minute de blocare a tramvaielor în Piaţa Sfânta Maria din Timişora înseamnă pentru noi astăzi 30 de ani de libertate.

Cel care a dat semnalul revoltei anti-Ceauşescu a fost poetul Ion Monoran (1953-1993). El a îndemnat oamenii să oprească tramvaiele pentru a a se aduna cât mai multă lume şi să meargă la Comitetul Judeţean de Partid Timiş.

Într-un interviu acordat postului de radio Timişoara, regretatul poet a povestit momentul mobilizării oamenilor şi opririi tramvaielor.

Citeşte continuarea pe platforma REVOLUTIONS

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici