18 decembrie 1989, Timişoara. Visul libertăţii făcut scrum, la ordinele Elenei Ceauşescu

18 decembrie 1989. Timişoara, sub Legea Marţială. Soldaţi pe TAB-uri, bătând la intimidare în paturile puştilor. Mai târziu, intimidarea se transformă în măcel, chiar în faţa Catedralei. Se trage în manifestanţi. Unii au reuşit să se refugieze în catedrală, alţii nu şi au căzut pradă gloanţelor pe treptele lăcaşului de cult.

8148 afișări
Imaginea articolului 18 decembrie 1989, Timişoara. Visul libertăţii făcut scrum, la ordinele Elenei Ceauşescu

18 decembrie 1989, Timişoara. Visul libertăţii făcut scrum, la ordinele Elenei Ceauşescu (Foto: Profimedia Images)

Mai târziu, la adăpostul întunericului, începe Operaţiunea Trandafirul. La ordinul Elenei Ceauşescu, 43 de cadavre ale celor împuşcaţi în noaptea de 17/18 decembrie 1989 au fost luate de la morgă şi transportate la Bucureşti, unde au fost incinerate. Patru pubele cu cenuşa celor incineraţi au fost deversate la 20 decembrie, într-o gură de canal din comuna Popeşti-Leordeni.

În urma lor şi peste timp rămânea mesajul Regelui Mihai, transmis de Europa Liberă, chiar în acea zi: „Armele nu pot zdrobi sufletele, nu pot nimici idealurile. Nu îi provocaţi, fiţi paşnici, dar demni. Cu Dumnezeu înainte!”

Ucişi pe treptele Catedralei

Seara de 18 Decembrie 1989 a însemnat noi rafale de gloanţe asupra unor grupuri de tineri, care se aflau pe treptele Catedralei, cu lumânări aprinse în mâini. „Noi suntem poporul!”, scandau ei. De-a latul Pieţei Operei se întindea un cordon de militari. Şi la un  moment dat au început să tragă. Şi-au pierdut atunci viaţa Sorinel Dinel Leia (23 ani) şi, la capătul unei alte rafale de împuşături, Ioan Măriuţac (20 ani) şi Vasile Marius Nemţoc (19 ani). Doi dintre cei ucişi – Sorinel Dinel Leia şi Ioan Măriuţac – au fost găsiţi, în ianuarie 1990, în groapa comună din Cimitirul Eroilor, scrie timpolis.ro.

Citeşte continuarea pe platforma REVOLUTIONS. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici