Alertă epidemiologică din cauza gripei. Rafila: nu vor fi restricţii pentru populaţie

  • Stare de alertă epidemiologică pentru gripă.
  • Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că România este în a 3-a săptămână de creştere a cazurilor de gripă.
  • Se instituie alertă epidemiologică, dar asta nu înseamnă că vor fi restricţii pentru populaţie.
937 afișări
Imaginea articolului Alertă epidemiologică din cauza gripei. Rafila: nu vor fi restricţii pentru populaţie

Alertă epidemiologică din cauza gripei. Rafila: nu vor fi restricţii pentru populaţie

Stare de alertă epidemiologică pentru gripă. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că România este în a 3-a săptămână de creştere a cazurilor de gripă. Se instituie alertă epidemiologică, dar asta nu înseamnă că vor fi restricţii pentru populaţie.

„Este vorba despre o a treia săptămână de creştere consecutivă, peste nivelul mediu, înregistrat în ultimii cinci ani. Se numeşte săptămână epidemică. Nu este nimic diferit de faţă de situaţia de anul trecut. Am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologică, după ce se înregistrează trei săptămâni consecutive de depăşire a pragului epidemic”, a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, nu se introduc restricţii pentru populaţie.

„Nu are niciun fel de legătură (cu restricţiile pentru populaţie - n.r.). Are legătură cu pregătirea sistemului de sănătate pentru un număr mai mare de infecţii respiratorii încât să putem să asigurăm toată resursa necesară în unităţi sanitare”, a spus Rafila.

Acesta a precizat că a încehiat de curând o teleconferiţă cu directorii de DSP-uri pentru ca împreună cu specialiştii din MS să se poată coordona în următoarea perioadă astfel încât să se asigure resursele necesare penrtu controlul acestei situaţii.

Potrivit lui Rafila, „această situaţie va mai dura până la sfârşitul lunii februarie”.

UPDATE:

Ministrul a spus că în unităţile sanitare se iau mai multe măsuri: realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personal, cu recomandarea de izolare la domiciliu a celor cu simptome respiratorii, purtarea echipamentului de protecţie (măşti, mănuşi, halate) de către personalul medical şi alte persoane care intră în contact cu pacienţii, adaptarea programului de vizită al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice, pe baza analizei de risc efectuate de către DSP, asigurarea stocurilor de antivirale, în special de către spitalele care internează cazuri de infecţii respiratorii acute, continuarea vaccinării antigripale a personalului medico-sanitar şi auxiliar şi refacerea, după caz, a stocurilor de echipamente de protecţie, antiseptice şi dezinfectante.

La unităţile de învăţământ se recomandă realizarea triajului zilnic, informarea părinţilor şi aparţinătorilor legali privind semnele şi simptomele de infecţii respiratorii, izolarea la domiciliu a copiilor cu simptome şi contactarea medicului de familie, asigurarea materialelor necesare dezinfecţiei periodice a mâinilor şi a suprafeţelor, aerisirea periodică a încăperilor şi respectarea etichetei tusei şi strănutului, utilizarea de batiste de unică folosinţă.

Pentru populaţie, Rafila recomandă: evitarea aglomeraţiilor, aerisirea spaţiilor închise şi recomandare pentru purtarea măştii de protecţie de către persoanele simptomatice care nu se pot izola, menţinerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, respectarea etichetei tusei şi strănutului, utilizarea de batiste de unică folosinţă, adresarea la medicul de familie la apariţia simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicaţiile terapeutice şi izolarea la domiciliu, continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, bolnavii cronici.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici