Cancerul pancreatic ar putea fi depistat în stadiu incipient datorită inteligenţei artificiale

O echipă chineză a dezvoltat o platformă de inteligenţă artificială (AI) care poate ajuta la depistarea cancerului pancreatic într-un stadiu incipient, folosind imagini cu raze X cu o precizie ridicată.

627 afișări
Imaginea articolului Cancerul pancreatic ar putea fi depistat în stadiu incipient datorită inteligenţei artificiale

PANDA, o abordare de învăţare profundă dezvoltată de Alibaba's Damo Academy, poate mări şi identifica caracteristici patologice subtile în imaginile CT obişnuite, greu de detectat cu ochiul liber, conform Xinhua.

Cancerul pancreatic este o tumoare extrem de malignă, dar este potenţial tratabilă dacă este detectată la timp.

PANDA a fost format iniţial folosind un set de date de 3.208 pacienţi dintr-un singur centru. Potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta în revista Nature Medicine, instrumentul de inteligenţă artificială a atins o sensibilitate de 94,9% şi o specificitate de 100% într-o colectivitate de 291 de pacienţi de la Shanghai Pancreatic Disease Institution.

Modelul a fost apoi validat pe grupuri multicentrice externe de 5.337 de pacienţi din China şi Republica Cehă, folosind tomografii abdominale. Sensibilitatea şi specificitatea sa au fost de 93,3% şi, respectiv, 98,8%, ceea ce reprezintă o performanţă mai bună decât cea a unui radiolog mediu.

Sensibilitatea se referă la capacitatea unui test de a indica faptul că un individ are o boală, în timp ce specificitatea se referă la capacitatea unui test de a indica faptul că un individ nu are o boală.

Modelul PANDA a fost utilizat clinic de peste 500.000 de ori, un fals pozitiv apărând doar o dată la o mie.

Potrivit cercetătorilor, PANDA ar putea servi potenţial ca un nou instrument pentru depistarea pe scară largă a cancerului pancreatic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici