Cât de des trebuie să-ţi speli părul. Alegerea potrivită pentru fiecare tip de păr

  • Cât de des se spală părul variază de la o persoană la alta, tipul de păr, stilul de viaţă şi chiar vârsta.
  • A face acest lucru în fiecare zi poate fi rău pentru scalp, dar uneori este necesar.
  • Totul se învârte în jurul acumulării de sebum, grăsimea produsă de glandele sebacee.
6254 afișări
Imaginea articolului Cât de des trebuie să-ţi speli părul. Alegerea potrivită pentru fiecare tip de păr

Cât de des trebuie să-ţi speli părul. Alegerea potrivită pentru fiecare tip de păr

Cât de des trebuie spălat părul? În realitate, specialiştii spun că nu există un singur răspuns. Totul depinde de tipul de păr, dacă părul este gras sau uscat, de obiceiurile de viaţă şi de vârstă.

Părul devine gras şi murdar din cauza acumulării de sebum, grăsimea produsă de glandele sebacee (răspândită pe toată pielea, dar concentrată pe scalp). Funcţia sebumului este de a preveni uscarea prea mare a scalpului.

Totuşi, dacă se acumulează sebum, pot apărea probleme: atunci când este prea mult, favorizează aderenţa prafului şi a murdăriei pe păr. Acţiunea şamponului este tocmai aceea de a îndepărta excesul de substanţă uleioasă, polenul, mătreaţa şi murdăria acumulate pe scalp şi pe firul de păr.

Când este indicată spălarea zilnică

Spălarea zilnică a părului poate fi alegerea potrivită pentru persoanele care au un scalp mai gras, unde sebumul tinde să se acumuleze, făcând părul gras, moale şi adesea mirositor. Chiar şi cei cu păr fin tind să absoarbă mai puţin sebum şi, prin urmare, o spălare zilnică ar putea fi justificată. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cei care folosesc zilnic geluri sau spray-uri de păr, care se pot acumula pe scalp şi, de asemenea, pot provoca iritaţii.

Nu tot părul poate tolera spălarea zilnică, în special părul creţ sau creţ care tinde să se usuce, să devină casant sau să se rupă, dacă este spălat în fiecare zi sau chiar la două zile. „Indiferent dacă părul este fin sau creţ, pentru a menţine scalpul sănătos ar fi mai bine să evitaţi spălarea în fiecare zi, pentru a limita riscul de iritare sau inflamare a scalpului”, sugerează dermatologul Shereene Idriss în New York Times. Părul tratat sau vopsit trebuie spălat de două/trei ori pe săptămână.

Legătura cu vârsta

„Anumite medicamente precum statinele, antihistaminicele şi diureticele pot creşte uscarea scalpului, iar celor care iau aceste medicamente li se recomandă să-şi spele părul cu şampoane blânde, care conţin creme hidratante pentru a preveni uscarea şi iritaţia”, explică dr. Murad Alam, vicepreşedinte al departamentului. departamentul.în dermatologie la Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Vârsta cronologică afectează şi starea scalpului: producţia de sebum este în general lentă în copilărie, creşte semnificativ în perioada pubertăţii, se stabilizează la maturitate şi încetineşte treptat după vârsta de 70 de ani. Deci, cu cât eşti mai în vârstă, cu atât scalpul va fi mai uscat şi, prin urmare, vor fi necesare mai puţine spălări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici