Ministerul Sănătăţii nu mai distribuie populaţiei pastilele de iodură de potasiu, după refuzul medicilor de familie

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Tiberius Marius Brădăţan, spune că pastilele de iodură de potasiu vor fi împărţite oamenilor numai în caz de incident nuclear, după ce medicii de familie au refuzat să împartă pilulele.

356 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii nu mai distribuie populaţiei pastilele de iodură de potasiu, după refuzul medicilor de familie

Ministerul Sănătăţii nu mai distribuie populaţiei pastilele de iodură de potasiu, după refuzul medicilor de familie

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Tiberius Marius Brădăţan, spune la Europa FM că cele 30 de milioane de pastile produse de curând de Antibiotice Iaşi rămân la Direcţiile de Sănătate Publică.

Iniţial, ministrul Sănătăţii a încercat să convingă medicii de familie să distribuie pastilele, dar aceştia au explicat că acest lucru ar bloca acordarea serviciilor curente în cabinete:

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar utea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu şi-l doreşte nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situaţie care să impună administrare de iod tuturor cetăţenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, spune Brădăţan.

Ministerul Sănătăţii precizează în campania de informare a populaţiei, că în caz de incident nuclear, „în scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporţie de aproximativ 50%”.

„Într-un timp scurt, într-un timp scurt, da”, a răspuns oficialul, întrebat dacă DSP-urile vor putea împărţi pastilele populaţiei în cel mult 6 ore.

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că „iodura de potasiu 65 mg se va administra EXCLUSIV la indicaţiile autorităţilor şi doar în caz de accident nuclear! Metodele de informare ale autorităţilor în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/şi chiar prin intermediul sirenelor de protecţie civilă.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici