Minune la Târgu-Mureş: un bebeluş de 10 zile, diagnosticat cu o malformaţie rară pe creier, a fost salvat

Un bebeluş de doar 10 zile, diagnosticat cu o malformaţie rară la creier, a fost salvat printr-o intervenţie specială la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş.

3448 afișări
Imaginea articolului Minune la Târgu-Mureş: un bebeluş de 10 zile, diagnosticat cu o malformaţie rară pe creier, a fost salvat

Minune la Târgu-Mureş: un bebeluş de 10 zile, diagnosticat cu o malformaţie rară pe creier, a fost salvat

Bebeluşul de doar 10 zile, diagnosticat după naştere cu o boală extrem de rară, o malformaţie de venă Galen, a fost salvat vineri printr-o intervenţie de embolizare în radiologie intervenţională, de către o echipă multidisciplinară, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş.

Intervenţia de embolozare a malformaţiei a constat în identificarea vaselor de sânge de la nivel cerebral, vase de sânge anormale, care formau malformaţia complexă. Ulterior a urmat astuparea (închiderea) selectivă a acestora cu dispozitive medicale speciale, de dimensiuni extrem de reduse, care să excludă malformaţia, să dea posibilitatea unei circulaţii normale a sângelui la nivelul creierului şi funcţionarea normală a inimii.

Procedura de radiologie intervenţională a fost realizată de către Dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervenţională, şi de a durat aproximativ trei ore.

În timpul operaţiei, micuţul pacient a beneficiat de anestezie generală şi monitorizarea complexă a funcţiilor vitale, asigurată de specialiştii Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş.

După discuţii prealabile dintre specialiştii din Braşov şi cei din Târgu-Mureş, în data de 3 august, bebeluşul a ajuns de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov la Secţia Clinică Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş. Acesta suferea de o malformaţie la nivelul creierului cu impact major şi asupra inimii, iar lipsa unui tratament adecvat ar fi dus la deces.

Întrucât problemele medicale implicau şi cordul, medicii neonatologi au solicitat implicarea specialiştilor din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş.

Astfel, o echipă multidisciplinară formată din specialişti radiologie intervenţională, neonatologie, cardiologie pediatrică şi ATI din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş şi Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş au realizat un bilanţ medical preoperator şi o strategie terapeutică complexă pentru salvarea pacientului.

Bebeluşul a fost apoi transferat în siguranţă la Secţia Clinică Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, unde va fi tratat şi monitorizat. La 6 săptămâni de la intervenţie, va fi reevaluat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici