Noua strategie naţională de supraveghere, control şi prevenire a cazurilor de HIV/SIDA, aprobată după 15 ani

Guvernul României a aprobat, marţi, după 15 ani, la propunerea Ministerului Sănătăţii, o nouă Strategie naţională pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA.

183 afișări
Imaginea articolului Noua strategie naţională de supraveghere, control şi prevenire a cazurilor de HIV/SIDA, aprobată după 15 ani

Noua strategie naţională de supraveghere, control şi prevenire a cazurilor de HIV/SIDA, aprobată după 15 ani

Strategia naţională pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA în perioada 2022–2030 a fost elaborată de experţi din cadrul Ministerului Sănătăţii, organizaţii neguvernamentale, membrii Comitetului Naţional de Coordonare HIV/SIDA şi Tuberculoză, precum şi de experţi internaţionali cu responsabilităţi în acest domeniu.

„România asigură persoanelor infectate HIV/SIDA şi celor din cadrul grupurilor vulnerabile cu risc crescut de infectare HIV, acces egal, necondiţionat şi continuu la servicii de prevenire, tratament, îngrijire medicală, precum şi servicii sociale, fără discriminare. Principalele obiective ale acestei strategii se referă la creşterea accesului grupurilor prioritare la servicii de prevenire HIV si a accesului tinerilor la cunoştinţe despre HIV/SIDA, la creşterea accesului la testare şi diagnostic HIV a grupurilor prioritare, a gravidelor şi a altor grupuri la risc şi la asigurarea accesului universal, continuu, nediscriminatoriu şi rapid al persoanelor diagnosticate cu HIV/SIDA la tratament şi îngrijiri în vederea creşterii calităţii vieţii în relaţia cu sănătatea şi prevenirii transmiterii secundare a virusului HIV”, potrivit MS.

Prioritar pentru România cu privire la HIV/SIDA este menţinerea profilului de ţară cu incidenţă redusă a infecţiei.

Bugetul total necesar pentru implementarea Strategiei în următorii 3 ani este de peste 1,2 miliarde lei, buget care include şi asigurarea tratamentului pentru persoanele cu HIV aflate în tratament.

Ultima strategie aprobată în domeniu a fost cea aferentă perioadei 2004-2007.

Infecţia HIV reprezintă o prioritate de sănătate publică, fiind diagnosticate aproape 1.000 de cazuri noi anual, iar controlul ei presupune prevenirea îmbolnăvirilor, testarea corespunzătoare şi tratamentul persoanelor infectate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sida,
hiv,
strategie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici