Obişnuieşti să comanzi mâncare gata preparată? Argumente pro şi contra de la medicul nutriţionist

  • Obiceiul de a comanda mâncare online folosit iniţial mai des de cei care mergeau la serviciu pentru a-şi procura masa de prânz a devenit extrem de popular în ultima vreme.
  • Între capcanele mâncării comandate rapid apare tentaţia de a comanda o mâncare nesănătoasă, de tip fast food de exemplu, la care mulţi nu pot rezista.
435 afișări
Imaginea articolului Obişnuieşti să comanzi mâncare gata preparată? Argumente pro şi contra de la medicul nutriţionist

Obişnuieşti să comanzi mâncare gata preparată? Argumente pro şi contra de la medicul nutriţionist; Foto: Profimediaimages.ro

Conceptul de a cumpăra “mâncarea gata pregătită” pentru consum la serviciu ori acasă, sau “takeaway food”, este deja foarte cunoscut şi la noi în Romania, căpătând o popularitate foarte mare în ultimii ani. Prin “takeaway food” înţelegem orice tip de aliment gătit care este luat direct de la restaurant sau comandat prin intermediul firmelor de distribuţie, şi consumat în altă parte (la muncă, acasă etc).

Doctorul Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutritive şi boli metabolice, de la Clinica Smart Nutrition, ne-a explicat părerea sa profesională despre avantajele şi dezavantajele acestui tip de aprovizionare.

AVANTAJE:

1. Este rapid.

Pentru persoanele foarte ocupate, care nu au timp sau plăcere să gătească, sau fiind în timpul serviciului nu au altă alternativă, acest tip de alimentaţie poate reprezenta o variantă bună şi eficientă de a beneficia de o masă gătită, fără a-şi modifica foarte mult programul.

2. Poate reprezenta o alternativă de mâncat sănătos.

Persoanele care au o alimentaţie foarte monotonă, care obişnuiesc să sară peste mese sau care mănâncă preferenţial alimente nesănătoase (produse de patiserie, covrigi, dulciuri) îşi pot îmbunătăţi semnificativ alimentaţia cu ajutorul mâncării comandate.

3. Poate asigura o alimentaţie variată

Este bine să consumăm alimente diferite, să variem cât mai mult meniul, pentru a putea beneficia de cât mai mulţi nutrienţi. Astfel, pentru cei care acasă nu au inspiraţie să prepare reţete diferite de-a lungul săptămânii, mâncarea takeaway poate reprezenta o soluţie pentru varietate.

4. Reprezintă o soluţie pentru mesele festive organizate acasă

Pentru persoanele care obişnuiesc să organizeze aniversări sau mese festive acasă, mâncarea în regim “takeaway” poate reprezenta o soluţie rapidă şi eficientă, atât pentru a nu găti cantităţi mari, cât şi pentru a putea avea varietate şi pentru a mulţumi fiecare invitat.

5. Poate ajuta la descoperirea mai multor alimente preferate.

Cei care consumă alimente variate şi vor să încerce mereu ceva nou, pot să descopere noi preferinţe alimentare, pe care să le includă mai des în meniu.

DEZAVANTAJE:

1. Nu se cunoaşte exact conţinutul fiecărui meniu.

Chiar dacă din ce în ce mai multe restaurante publică ingredientele fiecărei reţete vândute, lipsesc informaţii privitoare la cantitatea şi tipul de ulei folosit, sosurile, zahărul, cantitatea de sare şi condimente utilizate. Prin urmare, nu putem fi siguri că alegem un produs cu adevărat sănătos, chiar dacă aparent este foarte echilibrat.

2. Frecvent nepotrivite pentru un regim de scădere în greutate.

Alimentele de restaurant de obicei au mai multe calorii decăt echivalentele lor preparate acasă, datorită uleiului, sosurilor şi zaharului folosite în cantităţi mai mari, care aduc calorii în plus. Astfel, mai ales persoanele care nu au foarte mult de slăbit, datorită unui necesar caloric teoretic mic, este posibil să nu obţină rezultatele dorite cu mâncarea “de-a gata”.

3. Favorizează sedentarismul

Nemaifiind nevoiţi să caute, să cumpere şi să prepare alimentele, cei care consuma frecvent alimentele în regim takeaway pot deveni mai sedentari.

4. Influenţează alegerile nesănătoase

Deşi putem găsi o multitudine de variante echilibrate, cei mai mulţi consumatori nu comandă grătar cu legume sau salate, ci sunt atraşi de alimente tip fast food, cum ar fi pizza, burgeri, shaorma, şniţel, dulciuri etc, nerecomandate în alimentaţia obisnuită.

5. Creşte riscul de îngrăşare şi de îmbolnăvire

Sumarizând dezavantajele enunţate, putem concluziona faptul că, dacă nu sunt alese cu grijă, alimentele comandate astfel cresc riscul de îngrăşare, precum şi cel de apariţie a bolilor metabolice, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, dislipidemia, guta, cardiopatia ischemică etc.

6. Preţ ridicat

Mâncarea gătită din comerţ costă mult mai mult decât dacă ar fi preparată acasă. Astfel, pentru un fel de mâncare cumpărat se poate plăti de 3-4 ori mai mult dacă e luat din oraş sau comandat online.

În concluzie:
Mâncarea de tip “takeaway” reprezintă o “sabie cu două tăişuri”, având atât beneficii, cât şi dezavantaje. În funcţie de ce alegem să cumpărăm / comandăm, ne putem îmbunătăţi şi varia regimul alimentar, sau putem mânca mai multe alimente nocive, care în timp ne vor îmbolnăvi.

Astfel, recomandarea acestui tip de aprovizionare nu trebuie privită doar prin prisma faptului că “luăm mâncare gătită la pachet”, ci prin răspunsurile la întrebările: “Ce fel de mâncare luăm la pachet?” şi “În ce fel ne influenţează alimentaţia şi sănătatea mâncarea comandată gata preparată?”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici