Replica Colegiului Medicilor din România: „Medicul ATI să identifice şi să stabilească balanţa între sedarea minim necesară şi legare”

Doar medicul de terapie intensivă este calificat să identifice şi să stabilească balanţa între sedarea minim necesară şi legarea pacientului, în funcţie de particularitatea fiecărui caz, transmite, joi, Colegiul Medicilor din România, referindu-se la scandalul izbucnit la ATI Sibiu.

1795 afișări
Imaginea articolului Replica Colegiului Medicilor din România: „Medicul ATI să identifice şi să stabilească balanţa între sedarea minim necesară şi legare”

Sursa foto: Mediafaxfoto

Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România spun că sedarea în secţiile ATI este absolut necesară pentru ca pacientul să suporte mai bine plămânul artificial sau ventilatorul mecanic şi, în cazul în care devine agitat sau are mişcări necontrolate, să nu îşi facă singur rău.

„Sedarea în secţiile ATI este bine să fie cea minim necesară, dar este imperativă în unele cazuri pentru a facilita suportarea plămânului artificial/ventilatorului mecanic şi pentru ca pacientul să nu îşi autopericliteze starea de sănătate, în cazul în care este agitat sau are mişcări necontrolate. În unele cazuri, pentru ca pacientul să nu se autoaccidenteze, dar şi ca dispozitivele medicale, precum cateterele, să poată fi utilizate corect şi eficient, medicii ATI recomandă fixarea mâinilor pacientului cu sisteme special destinate acestui scop”, transmit cei de la CMR într-un comunicat de presă.

Doar medicul din ATI poate să stabilească balanţa între sedarea minim necesară şi contenţie, arată sursa citată.

„Trebuie precizat că medicul ATI este cel calificat să identifice şi să stabilească balanţa între sedarea minim necesară şi contenţie, în funcţie de starea şi particularităţile fiecărui caz în parte”, potrivit CMR.

Prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele CMR explică modul în care medicina din zilele noastre şi faptul că fiecare caz determină o decizie şi o conduită terapeutică specifică, potrivit protocoalelor, pe care le ia medicul.

„Medicina se face minut cu minut, la patul bolnavului, având ca bază dovezile ştiinţifice şi educaţia medicală continuă, iar evoluţia stării pacientului, precum şi specificul fiecărui caz în parte determină deciziile şi conduita terapeutică, bineînţeles în conformitate cu ghidurile şi protocoalele aplicabile. Pentru ca rezultatele să fie optime, este nevoie de personal medical în număr suficient şi bine pregătit, dotare corespunzătoare şi infrastructură în conformitate cu Medicina anului 2021. Pentru cel mai bun rezultat, medicul trebuie să fie ajutat de o echipă medicală corespunzătoare şi bine pregătită, echipamente şi să îşi desfăşoare activitate într-un spaţiu adecvat. De altfel, acesta este un apel lansat în repetate rânduri în ultima perioadă de Colegiul Medicilor din România”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu.

Potrivit acestuia, în România există 304 medici la 100.000 de locuitori, ceea ce clasează România pe penultimul loc în Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat. În cazul ATI, în România sunt 5 medici la 100.000 de locuitori, în timp ce media europeană este de 20 – 25 de medici, potrivit reprezentanţilor specialităţii de ATI.

În ceea ce priveşte specific situaţia prezentată la ATI Sibiu, CMR transmite că nu se poate pronunţa punctual, pe acest caz, până la finalizarea anchetelor şi verificările aflate în curs.

O fostă angajată de la Terapie Intensivă COVID, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a povestit, pentru publicaţia locală Turnu Sfatului, că pacienţi în stare gravă cu COVID-19 au fost legaţi de mâini şi de picioare, ignoraţi de cadrele medicale, sedaţi, astfel că au murit sufocaţi.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veştemean, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că a fost înregistrat un dosar penal pentru omor în cazul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici