Sindromul Tako Tsubo: ce este, cauze, simptome şi tratamente

Cunoscută şi sub numele de sindromul inimii frânte, este o problemă care are unele asemănări cu un atac de cord, dar are un prognostic mai bun.

1785 afișări
Imaginea articolului Sindromul Tako Tsubo: ce este, cauze, simptome şi tratamente

Sindromul Tako Tsubo: ce este, cauze, simptome şi tratamente

Cauzat adesea de situaţii stresante din punct de vedere psihologic şi emoţional, sindromul Tako Tsubo a fost descoperit în Japonia în anii 1990. Această boală are o incidenţă cuprinsă între 1% şi 3% la pacienţii care vizitează camera de urgenţă pentru suspiciunea de sindrom coronarian acut.

Nouă din zece cazuri victimele sunt femei, în special după menopauză. Dacă intervenţia este promptă şi corectă, aproape întotdeauna se reuşeşte o recuperare rapidă, fără ca problema să lase urmări.

Denumit şi sindromul inimii frânte (sau rupte) sau cardiomiopatie de stres, sindromul Tako Tsubo este o formă atipică de boală acută de inimă. Această boală se prezintă şi cu o disfuncţie doar a unor segmente ale muşchiului inimii, în timp ce celelalte părţi ale acestui muşchi continuă să funcţioneze în mod regulat.

În infarctul miocardic, această situaţie este cauzată de obstrucţia unei artere coronare, care determină fluxul sanguin redus către porţiunea de muşchi alimentată de aceasta.

În sindromul Tako Tsubo, la origine există aproape întotdeauna stres psihologic considerabil, care determină un răspuns nereglat al sistemului nervos autonom şi o disfuncţie consecutivă a microcirculaţiei.

Revenire în câteva săptămâni

Adesea există emoţii negative la bază, cum ar fi cele legate de experienţe precum doliul şi furtul, dar recent s-a observat că, deşi mai rar, senzaţiile pozitive intense pot provoca şi sindromul Tako Tsubo. Cu toate acestea, este foarte rar ca această patologie să nu aibă legătură cu emoţiile.

Sindromul Tako Tsubo tinde să se manifeste cu aceleaşi simptome care caracterizează infarctul miocardic, adică dureri în piept şi dispnee, adică dificultăţi de respiraţie. Boala cauzează rar leşin şi sunt foarte puţine cazurile în care provoacă şoc cardiogen şi stop cardiac.

Simptomele bolii sunt imediat acute şi singurul sonerie de alarmă la care ar trebui să fii atent este durerea în piept care apare după o perioadă stresantă emoţional.

Dacă pentru tratarea unui infarct este necesară redeschiderea vasului blocat, astfel încât să se restabilize fluxul normal de sânge către inimă, în cazul sindromului Tako Tsubo se optează pentru terapia de suport hemodinamic.

Din fericire, prognosticul sindromului Tako Tsubo este aproape întotdeauna benign, inima revenind în câteva săptămâni. Nu există terapii specifice pentru a preveni această patologie. La persoanele cu episoade recurente, totuşi, sprijinul psihologic sau medicamentele anxiolitice ar putea ajuta la prevenirea noilor episoade.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici