Spasmele pleoapei pot avea mai multe cauze. Sfaturile unui specialist pentru ameliorarea şi prevenirea zvâcnirii ochiului

  • Cel mai frecvent tip de spasm al ochilor este o serie de contracţii musculare, zvâcnirea ochiului, care produce contracţii involuntare şi intermitente ale pleoapei, de obicei a celei inferioare.
  • Principalele cauza ale spasmelor ochiului sunt stresul, lipsa somnului sau consumul excesiv de cofeină.
  • Dacă contracţiile se extind la alţi muşchi ai feţei sau dacă ambii ochi se contractă în acelaşi timp, acestea sunt indicii ale unei probleme mai grave
4132 afișări
Imaginea articolului Spasmele pleoapei pot avea mai multe cauze. Sfaturile unui specialist pentru ameliorarea şi prevenirea zvâcnirii ochiului

Spasmele pleoapei pot avea mai multe cauze. Sfaturile unui specialist pentru ameliorarea şi prevenirea zvâcnirii ochiului

Spasmele pleoapei, deşi sunt enervante, sunt "rareori un semn de ceva grav", a declarat Stephanie Erwin, optometrist la Institutul Cole Eye al Clinicii Cleveland.

Doar un singur ochi este afectat la un moment dat, deoarece contracţia îşi are originea în muşchiul care înconjoară ochiul, şi nu în nervul care controlează reflexul de clipit, care trimite acelaşi mesaj la ambii ochi simultan, a adăugat Dr. Erwin.

Dacă contracţia persistă o perioadă lungă de timp sau este însoţită de simptome suplimentare, este o idee bună să fie verificată de un oftalmolog pentru a vă asigura că nu se întâmplă nimic altceva", a spus ea.

Dacă contracţiile se extind la alţi muşchi ai feţei sau dacă ambii ochi se contractă în acelaşi timp, acestea sunt indicii ale unei probleme mai grave. Alte semnale de alarmă includ o pleoapă căzută sau un ochi roşu, potrivit NewYorkTimes.

Dar dacă doar o singură pleoapă are contracţii intermitente, este de obicei un caz inofensiv de miochimie a pleoapelor.
 
În ceea ce priveşte motivul pentru care se întâmplă: „Nimeni nu ştie exact de ce", a declarat Dr. Alice Lorch, oftalmolog la Massachusetts Eye and Ear din Boston. Uneori provine de la o mică iritaţie, de exemplu o lentilă de contact care se freacă de pleoapă, a adăugat ea.
 
Dar, cel mai frecvent, stresul, lipsa somnului sau consumul excesiv de cofeină sunt cele care aduc contracţii ale pleoapelor, au spus experţii. Ochiul uscat, o afecţiune comună în rândul celor care privesc la ecrane cea mai mare parte a zilei, este o altă cauză. Studiile au indicat faptul că clipim mai puţin atunci când ne uităm la dispozitivele digitale, ceea ce face ca ochii noştri să se simtă uscaţi.

Cum se pot ameliora şi preveni

Nu există o soluţie rapidă pentru o contracţie a pleoapelor odată ce aceasta începe, a spus Dr. Lorch. Dar lacrimile artificiale, picăturile care lubrifiază ochiul, pot ajuta. În mod ideal, alegeţi-le pe cele care nu conţin conservanţi, deoarece conservanţii chimici pot fi uneori iritanţi. De asemenea, puteţi încerca să vă masaţi ochii la duş sau să vă acoperiţi ochii cu o lavetă umedă şi caldă chiar înainte de culcare, a adăugat ea, ceea ce va ajuta la relaxarea muşchilor oculari şi la deschiderea glandelor de pe marginile pleoapelor. Acest lucru creşte fluxul de ulei în ochi şi încetineşte evaporarea lacrimilor.
 
Alte măsuri preventive includ odihna şi reducerea stresului. „Tremuratul este un semnal al corpului tău care îţi cere să iei o pauză", a declarat Dr. Raj Maturi, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie.

Diminuarea consumului de cofeină poate ajuta, de asemenea, la prevenirea contracţiilor oculare, deoarece cantităţile mari de cofeină pot duce la tensiune musculară. Consumul a una sau două ceşti de cafea în fiecare zi ar trebui să fie de ajuns, a spus Dr. Lorch.

De asemenea, este importantă hidratarea şi o dietă echilibrată, care să includă alimente bogate în potasiu (cartofii, bananele şi lintea sunt surse excelente), magneziu (care se găseşte în legumele cu frunze verzi, cerealele integrale, fasolea, nucile şi peştele) şi calciu (încercaţi lactatele, sardinele, verdele cu frunze închise sau cerealele îmbogăţite pentru micul dejun), deoarece dezechilibrele acestor minerale pot duce la contracţii.

Apa tonică este uneori promovată ca remediu pentru contracţiile pleoapelor, deoarece conţine o cantitate mică de chinină. Chinina, un medicament aprobat de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente pentru tratarea malariei. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă ştiinţifică că apa tonică previne sau ameliorează spasmele pleoapelor.

Rareori, medicii oftalmologi vor folosi Botox pentru a opri contracţiile prin injectarea unei cantităţi mici în muşchiul orbicular care înconjoară pleoapele, dar acest lucru se face "doar în cazuri severe", a spus Dr. Erwin.
 
Miochimia pleoapelor dispare de obicei de la sine, fără intervenţie medicală, au spus experţii. Pentru cei mai mulţi pacienţi, este doar o chestiune de odihnă, luarea de măsuri pentru a reduce stresul, lubrifierea ochiului şi aşteptarea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici