Tumora pielii la care a crescut alarmant numărul deceselor. Acest tip de cancer a cauzat zeci de mii de morţi

  • Cercetările recente se concentrează pe creşterea mortalităţii în cazul non-melanoamelor.
  • În 2020, au fost diagnosticate 1,2 milioane de cazuri de cancer de piele non-melanomic, reprezentând 78% din totalul cancerelor de piele, faţă de 324.635 de cazuri de melanom.
  • Cancerele non-melanom au cauzat 63.700 de decese în întreaga lume.
3967 afișări
Imaginea articolului Tumora pielii la care a crescut alarmant numărul deceselor. Acest tip de cancer a cauzat zeci de mii de morţi

Deşi cancerele de piele non-melanomice prezintă un risc mai mic decât melanoamele, un studiu prezentat la Congresul din 2023 al Academiei Europene de Dermatologie şi Neurologie a constatat că numărul deceselor este în schimb mai mare.

Asta se datorează unui număr din ce în ce mai mare de cazuri, care a dus la creşterea mortalităţii, în ciuda faptului că este o tumoră vindecabilă şi prevenibilă în majoritatea cazurilor. Îmbătrânirea în creştere a populaţiei ar putea fi unul dintre motivele creşterii diagnosticelor.

În 2020, au fost diagnosticate 1,2 milioane de cazuri de cancer de piele non-melanomic, reprezentând 78% din totalul cancerelor de piele, faţă de 324.635 de cazuri de melanom. Cancerele non-melanom au cauzat 63.700 de decese în întreaga lume.

Reducerea stratului de ozon ne afectează

Melanoamele au luat viaţa a 57.000 de oameni: „Trebuie să răspândim mesajul că nu numai melanoamele, ci şi non-melanoamele pot fi fatale. Este esenţial să remarcăm că persoanele cu piele bogată în melanină sunt, de asemenea, expuse riscului şi mor de cancer. este o nevoie de a implementa strategii eficiente pentru a reduce decesele asociate cu toate tipurile de cancer de piele”, a explicat profesorul Thierry Passeron, autorul principal al studiului şi şeful departamentului de dermatologie de la Universitatea din Nisa.

Din punct de vedere istoric, melanomul prezintă un risc mult mai mare de deces decât non-melanoamele, risc care, totuşi, a fost redus mai ales datorită noilor tratamente avansate cu imunoterapie, care au crescut semnificativ rata de supravieţuire a pacienţi, chiar şi în cazurile de melanom metastatic.

În sine, însă, non-melanomul a avut întotdeauna o mortalitate mult mai scăzută: creşterea numărului de decese este legată pur şi simplu de faptul că numărul cancerelor de piele non-melanoame îl depăşeşte cu mult pe cel al melanoamelor. Creşterea cazurilor, potrivit cercetătorilor, poate fi legată de vârsta medie din ce în ce mai mare a populaţiei, de reducerea stratului de ozon şi, în consecinţă, de expunerea excesivă la razele UV.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici