„Vapingul” creşte riscul de carii, pierderea dinţilor şi chiar de leziuni precanceroase

Un studiu asupra consecinţelor fumatului de ţigări electronice vorbeşte despre boli ale gingiilor, sângerări, inflamaţii cronice şi alte boli bucale.

2817 afișări
Imaginea articolului „Vapingul” creşte riscul de carii, pierderea dinţilor şi chiar de leziuni precanceroase

„Vapingul” creşte riscul de carii, pierderea dinţilor şi chiar de leziuni precanceroase

După numeroasele controverse cu privire la pericolele pentru sănătate ale ţigărilor electronice, un studiu al Institutului Naţional de Cercetări Stomatologice şi Craniofaciale (NIDCR) din Statele Unite ale Americii arată cu degetul un risc care nu este încă considerat pe scară largă de către cei care folosesc vaping: creşterea bolilor gingiilor, leziuni bucale precanceroase; excavarea osului perialveolar, descuamarea dentinei şi/sau pierderea dinţilor din cauza cariilor sau gingivitei plus sângerarea după periaj sau folosirea aţei dentare a crescut cu 27%.

16.000 de subiecţi de ambele sexe au fost monitorizaţi timp de 6 ani prin compararea vaporilor cu fumătorii de ţigări sau trabucuri. Ţigările obişnuite au arătat un risc crescut cu 33% pentru bolile gingiilor şi cu 35-43% pentru pierderea dinţilor, în timp ce utilizarea trabucurilor a dublat riscul de boli precanceroase şi leziuni bucale.

Expunerea la vaparea ţigărilor electronice este în schimb mai insidioasă: vaporii aromaţi ai ţigărilor electronice intraţi pe cale orală se descompun rapid, rezultând o supraalimentare zilnică. Se formează astfel un biofilm microbian bucal echilibrat mai rapid decât ceea ce se întâmplă cu fumatul tradiţional, ceea ce duce la dezvoltarea unui tablou inflamator cronic: compararea sănătăţii bucale a celor care au vaporizat doar 5 luni cu cei care au fumat cel puţin 5 ani s-a mai observat că, în ciuda unei expuneri mai scurte din punct de vedere al timpului, la primii, inflamaţia era echivalentă cu cea a fumătorilor de lungă durată, ceea ce indică faptul că odată cu vapoarea acţiunea bacteriană este accelerată.

Experimentul din California

Ceea ce este alterată este întreaga microbiotă a cavităţii bucale, născându-se un mediu care favorizează creşterea agentului patogen oportunist Streptococcus mutans, cunoscut că provoacă carii dentare. Datele confirmă ceea ce a fost indicat în aprilie în Microbiology Spectrum, Jurnalul Societăţii Americane de Microbiologie, de către un alt grup de cercetători de la Universitatea din Orlando din California.

Subiecţii au fost expuşi atât la lichide, cât şi la aerosoli de ţigări electronice, cu şi fără nicotină sau aromă de mentol, din genul streptococ care abundă în gura fiecăruia dintre noi. Creşterea tulpinilor de streptococ sanguinis a fost inhibată, în timp ce cea a streptococului mutans nu a fost deloc afectată.

S-a schimbat procedura

Tot în decembrie, JADA, Jurnalul Asociaţiei Stomatologice Americane, a publicat un studiu pe 13.000 de pacienţi din 5 centre din SUA care, după ce au remarcat asocierea ridicată dintre folosirea ţigărilor electronice sau vapingul şi riscul de carie, au recomandat ca acest obicei să inclus în chestionarul pe care medicul stomatolog trebuie să-l completeze atunci când primeşte un pacient.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici