1000 de persoane cu dizabilităţi vor schia pe pârtiile din România, în această iarnă prin iniţiativa Caiac SMile. Debutul proiectului la Cheile Grădiştei

113 afișări
Imaginea articolului 1000 de persoane cu dizabilităţi vor schia pe pârtiile din România, în această iarnă prin iniţiativa Caiac SMile. Debutul proiectului la Cheile Grădiştei

Prin intermediul sportului, Asociaţia Caiac SMile transformă dizabilităţile în abilităţi şi temerile în zâmbete!

Asociaţia Caiac SMile a dat startul proiectului ”Tabere de schi adaptat”, o extensie a proiectului de anul trecut „ Şi oamenii cu dizabilităţi îşi doresc să schieze” , însă la o scară mult mai mare.

În sezonul de iarnă 2022 – 2023, nu mai puţin de 1000 de persoane cu nevoi speciale din toate categoriile de dizabilităţi (deficienţe locomotorii, deficienţe de auz, autism, sindrom Down) s-au înscris în proiect şi vor învăţa să schieze şi să se bucure din nou de magia sporturilor de iarnă pe pârtiile accesibilizate din România, în cadrul taberelor de schi adaptat. Proiectul a debutat în weekend la Cheile Grădiştei, unde Ionuţ Stancovici, preşedintele Asociaţiei Caiac SMile şi echipa sa, formată din monitori cu dizabilităţi, asistenţi medicali şi kinetoterapeuţi, au făcut deja progrese impresionante în iniţierea pe pârtie a persoanelor cu nevoi speciale:

”Cea mai mare bucurie pe care am avut-o când am început tabăra a fost să-i văd pe monitorii noştri cu nevoi speciale cum îi învaţă pe cei în scaun rulant să folosească sitski-ul. Acesta este proiectul lor, nu al meu. Ei sunt cei care le transmit acestor oameni tot sprijinul de care au nevoie. Sunt extrem de mândru de ei.” – Ionuţ Stancovici, preşedinte Caiac SMile.

Tabere de schi adaptat, la finalul cărora persoanele cu nevoi speciale învaţă să schieze independent:

Pe tot parcursul sezonului de schi 2022-2023, în diferite perioade în diverse locaţii pe pârtiile accesibilizate în sezonul anterior, vor fi organizate opt tabere de şase zile fiecare, în care persoanele cu dizabilităţi, vor schia alături de membrii asociaţiei. În cadrul fiecărei tabere, 5 persoane cu dizabilităţi, şi însoţitorii lor, vor învăţa să schieze independent folosind monoschiul alături de echipa Caiac SMile:

”După ce am rămas fără un picior în urma unui accident de muncă, am început să fac sport, am practicat handbal, baschet, iar în momentul de faţă sunt recunoscător că mi s-a oferit posibilitatea de a practica şi schi în scaun. Sunt entuziasmat, aştept să văd cum mă voi descurca în acest scaun şi cum voi putea face performanţă pe mai departe.”- Ovidiu Ciobotaru, 44 de ani

”Sunt în scaun rulant de aproximativ 8 ani, iar diagnosticul meu este paraplegie spastică. Însă, eu am reuşit să iau frâiele în propriile mâini şi să decid singur asupra viitorului meu, Astfel, prin 2017, m-am apucat de sport. Am început cu baschetul, unde nu am fost foarte bun la nivel de performanţă. Am încercat handbal, unde în 2019 am ajuns să fiu selecţioner la echipa naţională de handbal şi am fost la Campionatul European din Croaţia, unde am obţinut nişte rezultate bune. De atunci, am continuat ambiţios pe partea sportivă ca să mă dezvolt şi pot să vă spun că nu mai sunt acelaşi om ca înainte. Am acceptat tot felul de provocări sportive care m-au făcut să mă autodepăşesc ca om. De doi ani, cochetez şi cu ideea de a face paracaiac, l-am întâlnit pe Ionuţ care mi-a dat frâiele acestui sport, apoi am văzut şi paraskiul şi sunt tentat să încerc şi acest lucru. Aşteptările mele pentru această tabără sunt foarte simple, am venit aici să învăţ să mă ridic în momentul în care cad, am venit aici să alunec spre succes. Morala e ca atunci când ai căzut, te-ai ridicat şi ai plecat mai departe.”-  Alin Huţanu, 35 de ani

 

Program special de zi dedicat tuturor persoanelor cu nevoi speciale care vor să se bucure de o zi la schi:

Pe lângă cele 40 de persoane înscrise la taberele speciale, vom fi disponibili pe pârtii şi pentru alte persoane cu diferite deficienţe, dornice de a învăţa să schieze sau să simtă bucuria alunecării pe zăpadă alături de un instructor care îi va plimba în monoschi. Echipa Caiac SMile va fi disponibilă pe pârtie în cadrul taberei, cu un program special de zi care se va desfăşura complementar, va cuprinde experienţa completă a schiului adaptat la nivel de bază.

 

Înscrierile pentru programul de zi se fac cu înregistrare pe www.caiacsmile.ro

*Programul iniţial al taberelor de schi adaptat pot suferi modificări în funcţie de condiţiile meteo din această perioadă. Programul actualizat, în funcţie de prognozele meteo din fiecare perioadă, va fi disponibil atât pe site, cât şi pe toate canalele de comunicare online ale asociaţiei:

 

Facebook - https://www.facebook.com/caiacsmile

Instagram - https://www.instagram.com/caiacsmile/

Caiac SMile transformă dizabilităţile în abilitaţi alături de partenerii care au decis să se alăture proiectului: AQUA Carpatica, BCR, Cris-Tim, Decathlon România, Star Assembly, Walking Month, KISS FM, Cheile Grădiştei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici